Pavera: Zákony o zdraví lidí se musí řešit věcně

26. 11. 2015

Spory ve vládní koalici se objevují stále častěji. Obrázek svornosti, který se snaží před veřejností malovat premiér Bohuslav Sobotka, dostává výrazné trhliny.

Některé ze sporů příliš mediální pozornost nepoutají, ačkoli mohou mít vážné důsledky pro život každého z nás. Patří sem také roztržka mezi ministrem zemědělství a ministrem zdravotnictví ohledně kontroly stravovacích služeb.

O co konkrétně jde? Ministr Marian Jurečka předložil vládě novelu zákona o potravinách, která podle ministerstva zdravotnictví nesmyslně převádí kompetence v oblasti kontroly restaurací, jídelen a dalších zařízení z hygienické služby na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Pod kontrolou hygieniků by zůstaly pouze jídelny ve školách a zařízeních zdravotních a sociálních služeb.

Argumenty, které předložil hlavní hygienik, jsou závažné a váhu jim dodává také podpora od odborné České lékařské společnosti. Zemědělská inspekce totiž nemůže kontrolovat zdravotní stav personálu ani nahlížet do zdravotnické dokumentace. To právě dělají hygienici, kteří tak ročně vyřadí z pracovní činnosti ve stravovacích službách asi dva tisíce osob. Díky tomu, dle slov hlavního hygienika, ale také názoru předních českých epidemiologů, u nás nenarůstají nákazy nemocí typu žloutenky.

Nechci se pasovat do role soudce tohoto sporu, ale ministr Jurečka na argumenty hlavního hygienika příliš reagovat neuměl. On ani jeho úředníci navíc dosud nepředložili žádnou seriózní analýzu, proč by měla být zemědělská inspekce účinnější nebo efektivnější než orgány veřejného zdraví. A změny s vážnými dopady na zdraví obyvatel by měly být podloženy právě takovou odborně fundovanou analýzou, nejen politickými proklamacemi.

Považuji za nešťastné, že si ministerstva vyměňují názory přes média. Věcný spor by se měl řešit zase jen věcným a odborným způsobem, zvláště jde-li o zdraví lidí. Naopak by měla využít potenciál svých kontrolních orgánů. Právě díky různorodé kontrole jak z SZPI, tak z hygieny by měli nejvíce získat spotřebitelé. Ti by měli mít větší jistotu, že budou dostávat kvalitní a nezávadné potraviny vyrobené či prodávané v nezávadném prostředí.

Herbert Pavera, poslanec TOP 09

zdroj: Lidové noviny, 26. 11. 2015, str. 9

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Témata: Zemědělství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme