Otys: U EET se nezapomnělo na špehovací prvky

Víte, kolik políček bude zřejmě stát mezi řemeslníkem a úspěšně vyplněným formulářem ve zjednodušeném systému EET? 400 za každé čtvrtletí. Je to trochu pokrok od původně avizovaných 540, ale nesmyslnosti celého toho „zjednodušujícího“ nápadu to příliš neubírá.

13. 2. 2020

Nezapomnělo se ani na oblíbené špehovací prvky, proto když si bude drobný živnostník chtít EET poctivě zjednodušit, musí samozřejmě vše zaznamenávat přesně den po dni. Vyplnit čísla první a poslední účtenky každého dne, uvést, kolik toho stornoval, kolik ten den vydělal a v kolika účtenkách byla tržba rozložena. Vše pochopitelně řádně značit přiděleným a na míru vyrobeným razítkem. Aby náhodou instalatéra Pepu nenapadlo ulehčit si práci na počítači, musí vše vyplnit svým krasopisem na speciální účtovací bločky, odnést na berňák, vyzvednout nové bločky a vesele vyplňovat dál.

Prý jsme tím dosáhli narovnání podnikatelského prostředí. Já bych tak nejásal. Co třeba živnostníci v kancelářích? Být ministryní financí, nenechal bych je takto volně žít mimo kolonky. Pěkně po každém dni sečíst veškeré odeslané a přijaté maily, spočítat velikost příloh i počet konceptů v koši. Jen ať jsme si jisti, že živnostníček maká.

Z toho nepřátelství vůči malým podnikatelům je mi opravdu smutno. Právě oni zajišťují pestrost nabídky a jsou těmi opěrnými body naší čtvrti. Je to květinářka na rohu, usměvavá pekařka dole ve vchodu, náš spasitel, když vyteče pračka. Copak by si premiér jakékoli vyspělé země přál, aby služby v jeho zemi byly pokryty jen velkofirmami, velkopodnikateli a holdingy? No, někde možná ANO.

Než se nám podaří tento nesmysl z třetí a čtvrté vlny EET rozumně zjednodušit (rozumějte zrušit), buďme alespoň k našim drobným živnostníkům a řemeslníkům vlídní. Za sebe slibuji, že až mi příště prasknou trubky, nechám Pepu v klidu vyplnit ty kolonky (přece nechci, aby mi ho zavřeli) a pak ho za odměnu vezmu na pivo. Samozřejmě v hospodě, točené, alkoholické, do půllitru a bez přelévání do džbánku – jen ať je v tom jasno.

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zdroj: Forum24

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme