Otys: Premiér musí přestat lhát. Evropská unie za chaos s očkováním nemůže

11. 1. 2021

Je hezké, že ministerstvo zdravotnictví konečně vytvořilo očkovací plán, po jehož zavedení AntiCovid tým volal už od listopadu. Teď by měl premiér přestat lhát a špinit jak Evropskou unii, tak také opozici. 

Jako člen AntiCovid týmu samozřejmě oceňuji, že ministerstvo zdravotnictví konečně přišlo s očkovacím plánem pro Česko. Plán není dokonalý, dalo by se mu hodně vyčítat, ale konečně a se zpožděním máme aspoň něco, co na papíře dává smysl. Přesto musím poznamenat, že pokud má očkovací plán být prospěšný a efektivní, je třeba důkladně promyslet některé jeho aspekty. 

Průběh očkování především nesmí nijak ochromit běžné fungování zdravotnického systému. Nesmí nastat situace, kdy kvůli očkování bude docházet k rušení naplánovaných lékařských zákroků a podobně. Očkování je prioritou, nesmí však za žádnou cenu vést k paralýze celého beztak přetíženého systému zdravotní péče. 

Důraz je třeba klást na dostupnost vakcíny pro lidi, kterým věk nebo špatné dopravní spojení komplikuje cestu do fakultních nemocnic. Zde je namístě inspirovat se v Německu nebo v Jihočeském kraji a připravit očkovací centra. Důležité je také to, aby středně velké firmy pravidelně testovaly svoje zaměstnance na nákazu covidem. Právě pracoviště a školy patří k rizikovým místům, kde se šíří nákaza. Jedině pravidelné testování tomu může zamezit. Absolutní prioritou je očkování pedagogů, které musí následovat okamžitě po proočkování nejrizikovějších skupin, tedy zdravotníků, ošetřovatelů v domovech s pečovatelskou službou, věkem ohrožené skupiny obyvatel. Považujeme tento postup za nezbytnou prevenci, aby při třetí vlně nemusela být omezena výuka tak drastickým způsobem jako nyní. 

Co je ale nejdůležitější: Vyzývám pana premiéra, aby přestal špinit jak Evropskou unii, tak také opozici. Unie ani opozice skutečně nemohou za chaos, do kterého vláda svou neschopností a nekoncepčním jednáním uvrhla Českou republiku. Evropská unie ani opozice nemůže za to, že v Česku v důsledku špatně vedeného boje proti epidemii došlo k propadu ekonomiky, ke krachu mnoha firem. 

Opozice ani unie nemohou za to, kolik lidí muselo zbytečně zemřít. Za to všechno může jen a pouze tato vláda a jmenovitě Andrej Babiš jako její předseda. Pokud se z této odpovědnosti nebudou členové vlády a její předseda zodpovídat před soudem, budou se z ní zodpovídat před voliči. 

Pokud premiér Babiš obviňuje Evropskou unii za její postup, pak je třeba říct, že tento postup schválili ministři i sám premiér. Pokud existují problémy s výrobními kapacitami na vakcíny, jde o problém na straně výrobců. Navíc tento problém je pochopitelný – vyrobit miliony dávek vakcíny je něco jiného než vyrábět párky v Kosteleckých uzeninách. 

A co se opozice týče: Každý týden přicházíme s konstruktivními návrhy. Například k přípravě očkovacího plánu vybízel AntiCovid tým premiéra už několikrát. To, že opoziční návrhy odmítáte, není vina opozice, ale premiérovy nabubřelosti, která rychle přejde v ufňukanost, když se něco nedaří. My pomocnou ruku nabízíme a budeme tak činit i nadále. 

Premiér by se měl rychle vzpamatovat, projevit trochu pokory, a když ne pokory, alespoň soudnosti. Pomůže tím celé naší zemi. 

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09 

Zdroj: Forum24.cz, 10.1.2020

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme