Otys: Potřebujeme zákoník práce pro toto století

19. 8. 2020

Erár opět předvedl, jak hluboko trčí mentálně zaseknutá v časech reálného socialismu. Stejně jako tehdy by nejspíš měli mít všichni stejně, což v praxi znamená, že by se nakonec měli všichni stejně špatně.

Odhalení přišlo díky rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten dospěl k právnímu názoru, podle kterého Česká pošta postupovala protiprávně, když svému řidiči v Praze vyplácela mzdu o 3000 Kč hrubého vyšší než kolegovi v Olomouci, který vykonával stejnou práci. Podle rozsudku zaměstnavatel nemá brát v potaz, že mají zaměstnanci v některých regionech výrazně vyšší životní náklady a za stejnou práci jim musí platit stejnou mzdu.

Česká pošta s interpretací soudu nesouhlasí. Podle jejího mluvčího Matyáše Vitíka metodika výpočtu tarifní mzdy by měla být předmětem širší debaty, a to jak ekonomické, tak právní, která by zohlednila poměr mezi příjmy a výdaji v různých lokalitách.

Debata, o které hovoří pan Vitík, již začala. Například Petr Bartoň, hlavní ekonom skupiny Natland, se nechal slyšet v tom smyslu, že regionální rozdíly v životních nákladech v České republice jsou velké. Například náklady na bydlení byly v roce 2019 v Olomouckém kraji oproti Praze na úrovni 64 procent, zatímco olomouckému řidiči byla vyměřena mzda na úrovni 86 procent mzdy kolegy z Prahy.

To je zásadní argument, bohužel se ale zdá, že přesně ty uši, které by ho měly slyšet, zůstávají logice a rozumu uzavřena. Státní správa je stále v hlubokém socialismu, kdy všichni mají dostat stejně. Nebere ani v nejmenším ohled na to, že svět se změnil a funguje něco jako trh. Stojíme před zásadním problémem se zákoníkem práce. Firmy nemůžou jinak platit v Praze a na venkově. Stát má v tuto chvíli jít příkladem. Je na čase přepracovat zákoník práce, aby odpovídal tržnímu prostředí 21. století.

Bylo by samozřejmě hezké, když bych jako podnikatel platil v Praze zaměstnancům stejný plat jako v Jáchymově. To ale nejde, pokud chci, aby pro mne vůbec někdo pracoval. Dokud bude státní správa a jí nadřízená vláda táhnout jako kotva ke dnu socialismu naší zemi, tak velký pokrok nenastane. Je na nás, abychom to změnili a zvolili si zástupce, kteří nás povedou k moderní, západní demokracii, kde úspěch není sprosté slovo.

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zdroj: Forum24.cz, 19.8.2020

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme