Otys: Pokud bychom spoléhali na vládu, už dávno bychom se vrátili na úroveň lovců mamutů

22. 1. 2021

Andrej Babiš tvrdí, že Karlovarský kraj musí ohledně očkování proti covidu víc komunikovat. Kraj „je ve všem nejhorší,“ dodává premiér. Pravda je, že se Karlovarsko, tato periferie republiky, musela začít o sebe starat sama, protože pokud bychom spoléhali na vládu, už dávno bychom se vrátili na úroveň lovců mamutů a živobytí si zajišťovali sběrem lesních plodů.

Dlouhodobě víme, že Karlovarsko je jedním ze strukturálně nejpostiženějších krajů. Potýká se s nezaměstnaností, sociálním pnutím i neřešeným a nezbytným přechodem k modernímu ekonomickému modelu. Kraj má obrovský potenciál, vláda ale nedělá zhola nic proto, aby byl využit. Vládní představitelé se občas přijedou vyfotit na nové nástupiště nebo otevřou dva metry nové silnice, ale to je všechno.

Neschopnost vlády zajistit očkování lidí vakcínou proti covidu tento problém ukázalo v mimořádně ostrém světle. Není to neschopnost Karlovarska, co přinutilo celou řadu krajských politiků doslova volat o pomoc. Je to šlendrián a flákačství pražské vlády. To v Praze nic nezařídili, nic nezorganizovali, neudělali téměř nic a co udělali, to zkazili.

Jako člen AntiCovid týmu se samozřejmě snažím převádět co nejvíc témat z Karlovarska, mého domovského kraje, i na pražskou úroveň. Potřebujeme ale daleko víc. Karlovarský kraj musí co nejdřív udělat ne krok, ale rovnou skok. Prvním dobrým znamením změny je, že se povedlo v krajských volbách provést malou revoluci. Široká koalice demokratických stran se ujala vlády nad krajem ve složité situaci a zatím se s ní vypořádává dobře.

Blížící se sněmovní volby nabízejí možnost přenést regionální témata do centra výkonné moci. V případě Karlovarska považuji za nutné začít se okamžitě zabývat podporou podnikání, řešení zaměstnanosti, podpora cestovního ruchu. Musíme řešit – a současná doba to jasně ukazuje – nedostatek kvalifikovaného personálu pro kvalitní zdravotní péči.

Karlovarsko je krajem, který zůstává mezi nejhoršími místy pro život v České republice. To si nezaslouží ani kraj, ani lidé, kteří v něm žijí.

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme