Otys: Pane premiére, zvedněte ten telefon!

25. 2. 2021

Poslední dny můžeme v přímém přenosu opět sledovat, kterak vláda premiéra Andreje Babiše, a premiér sám, zavírá oči před zásadními problémy přeplněných nemocnic na Karlovarsku a k tomu naprosto prokazatelně lže.

Zatímco se bývalým stranický ministrům rozdávají prominentní diplomatická místa v lukrativních zemích a ukazuje se tak dlouhý nos na všechny, kteří studují diplomacii a snaží se něčeho podobného docílit tvrdou prací a studiem oboru, přehlíží se naprosto alarmující stav přeplněných nemocnic na Karlovarsku.

Na mysli mám samozřejmě aktuální situaci v sokolovské a chebské nemocnici, kde denně bojují o každé jedno lůžko pro nakažené Covid-19. V úterý byla dokonce kompletně naplněna kapacita celé nemocnice v Sokolově. Byť od středy příjem opět probíhá, přeplněná lůžka v Sokolově zvládli jen díky pomoci okolních okresních nemocnic a Bulovky, které přetlak nových pacientů převádí částečně na sebe.

Ať je toto gesto jakkoliv obdivuhodné a vítané, nedá se tak řešit problémy dlouhodobě. Proč? Podívejte se na koronavirovou mapu a její zbarvení. Během aktuálních nárůstů nakažených si téměř žádná nemocnice nemůže dovolit přijímat nové a nové pacienty z okolních nemocnic.

I když byla právě rozebrána provizorní pražská polní nemocnice za sto milionů korun, která by se vzhledem k nárůstu pacientů možná brzy poprvé hodila, jedno řešení tu pořád je a lidé na Karlovarsku po něm už notnou dobu volají – převoz těchto přepadových pacientů do blízkých nemocnic v Německu. To ovšem při nedávné návštěvě chebské nemocnice pan ministr Blatný zamítl s tím, že kapacity je určitě dost a k převozům není jediný důvod.

A vůbec nebral v potaz, že už od začátku ledna vznikla petice Otevřete hranice sanitkám!, aby bylo možné nemocné do Německa převážet. Pod tuto petici, kterou jsem sám podpořil, se podepsali místní záchranáři, komunální politici, zástupci církve, umělci i sportovci. Neslyší ani výzvy politiků jak regionálních, tak celostátních včetně výzvy koaličního Anticovid týmu SPOLU (TOP 09, ODS, KDU-ČSL), kterou jsem v lednu inicioval.

Jaké překvapení to pro všechny nejspíše bylo, když premiér Babiš před svým středečním odjezdem do Polska v naprostém klidu médiím sdělil, že nemá jediný problém „zvednout telefon a zavolat saskému premiérovi“, pakliže o to Karlovarský kraj projeví zájem. Neumím si moc představit, jak více by šlo takto obrazně plivnout do tváře všem lidem na Karlovarsku, kteří jsou nastalou situací zasažení. Ve chvíli, kdy jeden z krajů volá o pomoc a odpovědí mu je návštěva ministra zdravotnictví, který situaci na místě „vyřeší“ tak, že ji popírá, není prostě akceptovatelné, aby si premiér naháněl v médiích další politické body tím, že kraji pomůže jedním telefonátem, když si o to řekne.

Tady opravdu není čas na to honit si triko, jak co kdo dokáže zařídit. Takže, pane premiére: vezměte, prosím, ten telefon, zavolejte saskému premiérovi a udělejte to, co po vás obyvatelé Karlovarského kraje chtějí, než bude situace nezvladatelná. Děkuji.

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zdroj: Náš region, 23.2.2021 

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme