Otys: Hororová reality show paní Aleny

7. 9. 2020

Paní Alenu Schillerovou z Brna si dokážu představit v mnoha různých veřejných úlohách. Skvělá by byla například v soutěží AZ kvíz. Pro otrlejšího diváka by byla Alena ve Výměně manželek. Bohužel se Schillerová stala ministryní financí. Proměnila české podnikatelské prostředí v hororovou reality show, ve které jsme všichni potenciálními oběťmi jejích nápadů. 

Kdyby paní Schillerová svoje pomatené a neumětelské plány na nakládání s veřejnými financemi probírala před televizními kamerami v uzavřeném, dobře chráněném prostředí nějaké „vily pominutých“, zřejmě by to byla celkem legrační záležitost. Paní Alena však za asistence kamer svoje fantasmagorie doopravdy uskutečňuje.

Vláda tak začala za vedení tety Schillerové například uplácet. A uplácí tak intenzivně, že ani poledne nedrží. Jak jinak si vysvětlovat příspěvky pro důchodce a překotné rušení superhrubé mzdy. Té superhrubé mzdy, kterou v roce 2012 Nečasova vláda zrušila, a vláda ČSSD a ANO v roce 2014 znovu zavedla. 

Nemám nic proti snížení daní, ale v době rekordního schodku jde o sebevražednou misi, která za sebou nechá vytunelovanou budoucnost našich dětí. Pokud by opravdu vláda nechtěla jen lacině uplácet voliče, tak zvýší slevu na dani, která by nejvíce pomohla těm s nejmenšími příjmy. Anebo konečné zlevnila cenu práce a snížila odvody na sociální pojištění.  Sám jsem malý podnikatel, a když by nebyly tak velké odvody, tak rád přijmu více zaměstnanců nebo těm stávajícím zvednu výplatu. 

Rouškovné je už totální vrchol volební korupce. Naše babičky a dědové si určitě zaslouží důstojné důchody, proto ale existuje cosi jménem valorizace. V době, kdy se daří, klidně důchody zvyšujme, ale ne v době krize, kdy se zadlužujeme nejvíce v historii. 

Jiným nedomyšleným způsobem uplácení je zavedení stravovacího paušálu. Jistě, pojďme dát zaměstnavatelům možnost vybrat si, zda chtějí svým zaměstnancům dávat stravenky, nebo jim finančně přispívat. V podání tety Aleny se ale chvályhodný záměr mění v legislativní panoptikum. Agentura Grant Thornton spočítala, že prvním okamžitým efektem zavedení stravovacího paušálu bude dvacetimiliardová díra ve státním rozpočtu, A co dál? Jak tvrdí Asociace provozovatelů poukázkových systémů Apropos, třicet tisíc míst zaměstnanců v pohostinství ohrožených ztrátou pracovního místa, vznik další obří daňové výjimky s prostorem pro činnost, které se říká pěkným pojmem „optimalizace“. 

Abychom si rozuměli, pokud by na ministerstvu financí seděl někdo, s kým nesouhlasím, ale mohu s ním vést kvalifikovanou debatu, nemám problém. To je demokracie, a to je demokratická soutěž. Alena Schillerová je ale diletant vybavený téměř neomezenou mocí a nulovou schopností reflexe i sebereflexe. 

Z pohledu Aleny Schillerové se každý malér dá vyřešit fotečkou na Facebooku. Chyby ministerstva financí ale mají setrvačnost. Změny, které zmatená legislativní činnost přináší, jsou nevratné. Novelizace zákona neznamená, že se negativní změny odestanou jako mávnutím kouzelného proutku. 

Tak to ale není. Tuhle realitu show si budeme muset bohužel protrpět až do závěrečných titulků. 

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zroj: Forum24, 7.9.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme