Nováková: Strach je dobrý alarm, ale špatný rádce

17. 1. 2015

Nikdy se nebojí jen hlupák, který neumí vyhodnotit situaci. Strach nás varuje, je to zabezpečovací zařízení, které máme zadarmo od přírody. Když se chceme z nebezpečí dostat, je strach to nejhorší. Překřičí v nás totiž dva rádce nejlepší: rozum a dobré srdce.

Ještě před měsícem většina z nás tušila, že se něco děje, jen ti nejzkušenější už věděli... vzpomínám na vánoční přání jednoho z nich: „Přeju všem, ať není válka“. Tehdy mi to připadalo trochu nepatřičné. Dnes se více či méně bojíme všichni, zlo totiž udeřilo moc blízko. První náraz strachu je logický a správný. Musíme se však rychle vzpamatovat a snažit se v klidu a rozumně reagovat. Nejde o náboženský konflikt, stejně jako před druhou světovou válkou nešlo o spor přírodovědců a antropologů, když se našel etnický viník neutěšené ekonomické situace. Nejde ani o boj mezi národy. Jedná se o konflikt, v němž stojí civilizace rozumu, řádu, solidarity a lidskosti proti vyznavačům násilí a chaosu.

Jedna z věcí, které musíme udělat, je pomoc těm nejohroženějším, těm, kteří jsou v nebezpečí života. Jestli na nějakou dobu poskytneme azyl stovkám nebo tisícům lidí, musíme posoudit sami. Nejen naše vláda, ale také regiony a konkrétní města. Utečenci, které přijmeme, se brzy promění v konkrétní lidské bytosti. Nedávná zkušenost s barmskými uprchlíky mluví jasně. V roce 2011 se po dohodě s Ministerstvem vnitra některá města rozhodla přijmout rodiny, které po útěku z Barmy žily již druhou generaci v táborech v Thajsku. Brandýs nad Labem -  Stará Boleslav mezi tyto obce patří. Dvě rodiny neznaly ani slovo česky, neznaly písmo, zkrátka si jen těžko představíme větší odlišnost. Samospráva jim poskytla to nejnutnější: prostý byt, přiměřenou práci, dětem školu. Přijala je také křesťanská komunita, a tak, když nastal problém – dokonce úmrtí v jedné z barmských rodin – nebyli na to sami.

Velkou podporu poskytli věřící křesťané – bylo jedno, zda šlo o katolíky, evangelíky nebo baptisty. Co bylo důležité: věděli jsme, že stát se rozhodl přijmout několik stovek uprchlíků, ale další iniciativa vzešla po debatě s ministerstvem od nás. Přijali jsme je, bylo to naše rozhodnutí – a snad proto – nikdy jsme nelitovali.

Nina Nováková, poslankyně TOP 09

Štítky
Osobnosti: Nina Nováková
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme