Niedermayer: O jednom hladkém slyšení v Bruselu...

11. 10. 2019

Žádné slyšení kandidáta na post komisaře, jehož úspěšné absolvování je podmínkou pro „získání práce“, není bez chyb. Tři hodiny v lavici čelit 25 otázkám od poslanců většinou z konkurenčních stran je stres. O to větší, o co širší je portfolio komisaře.

Největší „chyba“ slyšení Věry Jourové ale byla v tom, že výroky přední představitelky vládnoucího hnutí a nominantky dnešní vlády zazněly v Bruselu a slyšelo je jen pár našich občanů.

Ne že by na odpovědích paní – dnes již téměř – komisařky (slyšení zvládla, teď půjde o schválení Komise jako celku) bylo něco špatně. Naopak, „něco špatně“ je na výrocích, které zaznívají často na podobná témata u nás doma (tím něco špatně samozřejmě nechci soudit pravdivost názoru, což jistě nelze, ale spíše tím míním širokou shodu na tom, „jak svět vypadá“, která u nás často je, a která se nestřetá s poměrně širokou shodou kousek za našimi hranicemi). Co třeba myslím?

Paní Jourová považuje „vládu práva“ a základní hodnoty za zásadní část Unie – v Česku máme za to, že „správná Unie“ jsou peníze k nám směřující a společný trh. Ona považuje za důležité a odůvodněné šetření Maďarska a Polska za porušení těchto principů, zatímco u nás, na návrh poslance ODS a s podporou vládní většiny, český parlament toto šetření dokonce ostře odsoudil. Zaznělo též, že určité podmínění čerpání evropských peněz dodržováním principu právního státu je dobrý nápad, což je něco, co visegrádskou čtyřku fakt netěší.

A jako třešnička na dortu slouží prohlášení paní komisařky, že u nás extrémně kritizovaný místopředseda této a asi i budoucí Komise pan Timmermans odvedl na tomto poli skvělou práci.

Jistě, jsou to názory. A je za nimi snaha kandidátky v Evropském parlamentu uspět. A ne každý s každým z výroků souhlasí, nejen v Praze, ale i Bruselu, Tallinnu nebo v Římě. U nás by tyto výroky asi působily jako zjevení, a proto by od členky hnutí ANO měly zaznít i u nás doma. A mělo by se o nich věcně debatovat, což by možná vedlo k aspoň částečné „erozi naší pravdy“, která nás pomalu, ale jistě vede na okraj projektu společné Evropy.

Luděk Niedermayer, eurposlanec TOP 09

Zdroj: Lidové noviny, 11.10.2019

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme