Niedermayer: Evropa je pro mě nejen ekonomickou, ale i srdeční záležitostí

Komentář kandidáta TOP 09 do EP Luďka Niedermayera

19. 3. 2014

Evropa je pro mě nejen ekonomickou, ale i srdeční záležitostí. Něco, co máme, a zapomněli jsme na to být hrdí. Něco, co je pro nás důležité nejen v momentu, kdy se ruská vojska „dala do pohybu směrem na Západ“, nezdržující se detaily typu hraničních kamenů. Cítím, že naši možnost a povinnost dělat Evropu lepší neplníme a rád bych, alespoň o málo, tento dluh zkusil snižovat.

Po létech v komfortní pozici technokrata v centrální bance a více než 5 letech v soukromém sektoru, prolínaných četnou účastí v diskusím nad společenskými problémy, jsem se přes noc dostal, jak žurnalisté říkají, na druhou stranu barikády.

Pozici na kandidátce jsem přijal a vážím si jí. Tato má volba je připuštěním toho, že jen v pohodlné pozici vnějšího pozorovatele věci kritizovat a sám se do nich nezapojit, není fér. Stejně tak je důsledkem značného průniku mých osobních hodnot s programem Topky (a pochopitelně respektem k osobnosti pana předsedy Karla Schwarzemberga, který v tom hraje nemalou roli).

Volba Topky nebyla jen otázkou programu. Zkušenosti posledních let jsou totiž pro mě plné zklamání „ze snadných řešení presentovaných novými lidmi či stranami“. A pověstnou třešničkou na dortu je pro mě silná proevropská orientace Topky, která mi dělá radost a bez které bych tento krok neudělal.

Soutěž o místo v Evropském parlamentu pro mě není útěk do Bruselu (kam se opravdu nehodlám přesunout) a natož pak zajištění příjemného života. Jako poslanec v Evropském parlamentu bych se rád snažil dělat z Evropy lepší místo pro život. Ale hlavně mi jde o to, jak se my, občané naší země, na Unii díváme doma. Jak ji pomáháme spoluformovat a jak využíváme možnosti, které nám otvírá. Pokud by se mi povedlo posunout „směrem k Evropě“ (do které jsme před deseti lety vstoupili a tak trochu na to zapomněli) alespoň pár lidí, pak jistě nebudu tohoto životní rozhodnutí, ani přes obtíže stojící přede mnou, litovat.

Luděk Niedermayer, kandidát TOP 09 do Evropského parlamentu

19. 3. 2014