Laudát: Solární vandr bude ještě bolet

28. 9. 2016

Projekt podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů je názorným dokladem, že když nekompetentní politika začne přebíjet odborníky, ve finále zapláčou běžní spotřebitelé. Od začátku chyběla kvalitní koncepce, zcela absentovala dotační brzda pro případ „nečekaného“ pokroku nových technologií a rozsahu nových zdrojů výroby čisté elektřiny.

Česká republika se zavázala v rámci EU, že v roce 2020 bude z konečné hrubé spotřeby elektřiny podíl z obnovitelných zdrojů tvořit 13,5 %. Již koncem roku 2015 jsme byli na 13,27 %. Stát se, jako obvykle, občanů neptal a zátěž podpory přenesl zčásti na ně, zčásti na státní rozpočet, tedy opět na daňové poplatníky. Přitom, stejně jako dohady o tom, zda důchodcům přidat dvě či tři stovky, je důležité, kolik je stojí výroba elektřiny. O tom, že cena elektřiny je klíčovým sociálním faktorem pro nízkopříjmové skupiny obyvatel, se přesvědčili v řadě zemí jako je Dánsko, či země Beneluxu. Energetická chudoba je již nějaký čas součástí tamní sociální agendy.

Zatím jediným účinnějším pokusem odebrat část velkých zisků výrobcům solární energie učinil exministr financí Miroslav Kalousek jejich zdaněním. Současná vláda spí a nechává věci volný průběh. A z kapsy občana se platí stále více. Zatímco ještě v roce 2008 bylo na podporu obnovitelných zdrojů elektřiny (POZE) vyplaceno 3,261 miliardy korun (všechny přímo od odběratelů), částka v loňském roce narostla na neuvěřitelných 43, 707 miliardy korun, na něž ze státního rozpočtu odplynulo 15, 7 miliardy a zbytek je započítán do spotřebitelských cen. Přitom klíčová je fotovoltaika, která si loni řekla o 26,804 miliardy korun. Pokud stát nezačne účinně konat, tak letos bude občany stát podpora 44,544 miliard, v roce dalším už téměř 46 miliard a predikce ERÚ pro rok 2020 je na 50,757 miliardách a v roce 2030 na 71,5 miliardách. Vláda sice poslední roky zabrzdila přímý příspěvek od občanů, ale o to více narůstá dotace ze státního rozpočtu. Letos to má být téměř 22 miliard a příští rok už přes 26 miliard. Pokud by vás zajímalo, tak v roce 2030 může státní pokladnu POZE přijít na více než 44 miliard.

Letos nás tedy přijde POZE na necelých 45 miliard korun. Pro vyplácení podpory je třeba notifikace obnovitelných zdrojů orgány EU. Platnou notifikaci má vyplácená podpora pouze v objemu 3 miliard korun, zbylých 42 miliard je vypláceno zřejmě nezákonně. Dosud bylo odesláno bez notifikace údajně cca 30 miliard korun. Pokud ukradnete 20 tisíc korun, stát vás odsoudí, pokud stát nemá zákonný titul na vyplacení 42 miliard, nic se neděje?

Ministr financí Babiš pořádá hon na neplátce daní. Běda hospodskému, který nepřizná přes EET prodaný půllitr piva. Pár haléřů je zločin, miliardy nikoli. Jestli tohle je řízení státu jako firmy, no nevím. Což takhle populární vládo efektivně zatáhnout za brzdu v případě POZE? Přitom mlčící většina by tohle přivítala. Nedávný pokus zdražit elektřinu přes nové tarify vyvolal bouři nevole a skončil zatímním vítězstvím spotřebitelů. Účet za elektřinu chodí totiž měsíčně každému. A kudy na to? Zkuste se zamyslet nad každoroční 2% indexací výkupních cen, vymáhání neoprávněně vyplácené podpory, omezení podporovaného množství elektřiny (CAP), vypořádat se s tzv. překompenzacemi při souběhu provozní a investiční podpory, řešením podpor při modernizacích a rekonstrukcích. Nějaké miliardy by to rozhodně hodilo.

František Laudát, předseda poslaneckého klubu

Osobnosti: František Laudát