Laudát: Smlouva s Kanadou - směr Moskva nabírá na síle

31. 1. 2017

Ještě nedávno by asi sotva došlo v parlamentu ke konfliktu kvůli smlouvě, která má našim podnikům otevřít nový trh a příležitosti. Včera málo pravděpodobné, je dnes realitou.

Po dlouhém a ostudném projednávání asociační dohody EU-Ukrajina v minulém roce, přišla na řadu Kanada. Při projednávání smlouvy o strategickém partnerství mezi EU a Kanadou poslankyně KSČM, shodou okolností výborová zpravodajka materiálu, hovořila tak dlouho, že se na hlasování nedostalo. Obdobně dopadl druhý pokus o hlasování v prvním čtení. Sněmovnu však čeká další smlouva, kterou již většina zemí EU ratifikovala, totiž tzv. CETA, což je komplexní hospodářská a obchodní dohoda mezi EU a Kanadou.

Kanada patří z hlediska obecné stability, kvality veřejné správy, ekonomické situace a bezpečnosti do elitního klubu. Zatímco v tomto žebříčku nejstabilnějších zemí, který je hodnotí z pohledu 12 kritérií, je Kanada desátá, Spojené státy obsadily 20. pozici a Česká republika 28. O to více je zarážející nechuť některých politiků smlouvy rychle ratifikovat.

Česká ekonomika je jako málokterá závislá na globální otevřené ekonomice. Odstraňování jakýchkoli bariér je zájmem českého exportu. CETA má ze 100 procent odstranit cla na průmyslové produkty a z 92 procent na zemědělské komodity. Dále má dojít ke vzájemné uznatelnosti testů a certifikací a spolupráci příslušných úřadů. Otevření prostoru se bude týkat i kanadského veřejného sektoru pro zakázky. Zpružněno má být řešení sporů při ochraně investic novým systémem investičního soudu. Zjednodušení se má dočkat režim vysílání zaměstnanců a uznávání kvalifikace kanadskými úřady.

Vzájemný obchod mezi ČR a Kanadou je zatím malý. V roce 2015 měl hodnotu 10,5 miliardy korun, ale zajímavá je dynamika nárůstu. Mezi roky 2014 a 2015 se zvýšil o 16 procent. I při aktuálním nízkém objemu obchodu by na netarifních překážkách české firmy ušetřily 109 milionů korun, na clech 103 milionů a k naší životní úrovni by CETA přispěla minimálně 7,7 miliony amerických dolarů. Reálný přínos však bude mnohonásobně vyšší.

Současná vláda, prezident i politici vládní koalice vozí české průmyslníky do různých destinací, kde není jisté, co bude druhý den. Tomu odpovídají i investiční průšvihy, které na svá bedra přebírá stát, respektive daňoví poplatníci. S Kanadou si přivíráme zcela nepochopitelně dveře na jednom z nejpříznivějších trhů světa. Vlastně pochopitelně. Jak po hádce za sněmovním mikrofonem jeden z kolegů v kuloárech pravil: „Smlouva s Kanadou se zvrhla v boj o středoevropský prostor.“ Bohužel, nadsázka se pomalu stává realitou.

František Laudát, předseda klubu poslanců

zdroj: forum24.cz, 30. 1. 2017

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme