Laudát: Nelze chválit vládu, která neinvestuje

7. 1. 2017

Premiér Sobotka je s prací své vlády spokojen. Tedy až na to, že podle něj nestačí prosadit nový stavební zákon a zrušit superhrubou mzdu. Kdyby byl přesnější, musel by říct: Současná ani předchozí ministryně pro místní rozvoj prostě stavební zákon dohromady nedaly. A zrušení superhrubé mzdy? To nestihneme, protože jsme si to zrušení zrušili sami. 

Tato vláda totiž už při svém nástupu smetla platný balíček změn, které měly začít platit v lednu 2015, a které právě tento krok obsahovaly. Hlubší pohled na práci vlády by však byl výrazně smutnější. Z hlediska blízké budoucnosti a zejména růstového potenciálu platů je velkým problémem činnost/nečinnost vicepremiéra Bělobrádka. Oblast vědy, výzkumu a inovací potřebuje naléhavou rekonstrukci. Nestalo se však nic. Jedna technická novela zákona o podpoře vědy a výzkumu za celé tři roky? To je žalostně málo, když z druhého pokusu zbyla debata, kdo komu návrh změny ukradl. 

Smutná roztříštěnost vědeckoinovačního potenciálu doplňuje neschopnost ministra průmyslu rozjet realizaci vysokorychlostního internetu a smutný kruh blokády budoucnosti uzavírá ministryně školství. Naše školy dál vychovávají budoucí nezaměstnané. Zmiňovat „budovatelské úsilí“ ministra dopravy je už jen nošením dříví do lesa… 

Neinvestiční vládu nejlépe charakterizuje dvojciferný meziroční propad inženýrského stavebnictví. Vláda nezvládá standardní legislativu (stavební zákon), myslíte si, že zvládne legislativu spojenou s bezpečností komunikačních sítí a ochranou dat? Tam už nepůjde o nepostavené dálnice, půjde o naši bezpečnost. Hlavní zpráva loňského roku tedy je: mzdy rostou, efektivita ekonomiky klesá. 

František Laudát, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Zdroj: Lidové noviny, 7. 1. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme