Langšádlová: Není konference jako konference

14. 1. 2017

Francouzi se asi po vzoru Pařížské mírové konference z roku 1919 cítí být předurčeni k pořádání takovýchto jednání na svém území. Jsem však přesvědčena, že akce nazývaná „Mírová konference o Blízkém východu“, která se chystá o tomto víkendu, nejenže k míru nepovede, ale ani nic dobrého nepřinese.

Lze ji považovat jen za další krok ve snaze poškodit stát Izrael. Podobných snah byla v uplynulých měsících celá řada. Jednalo se například o usnesení Evropského parlamentu namířená proti Izraeli, rezoluce UNESCO z 13. října loňského roku, která dokonce zpochybňovala vztah Židů k místům, jako je Zeď nářků, a nedávno byla odsouhlasena rezoluce i na půdě OSN. Nevetovaly ji tentokrát ani Spojené státy, které v podobných případech v minulosti, jako letitý izraelský spojenec, vznesly své veto stálého člena Rady bezpečnosti OSN.

V čím zájmu je podkopávat pozici jediného stabilního, demokratického státu v této oblasti, který stojí s námi Evropany na společných civilizačních základech? Možná je to v zájmu muslimských radikálů, kteří chtějí pozici Izraele oslabit, ať již těch arabských či těch šíitských z Íránu, kteří dodnes vyhrožují Izraeli tím, že stát smetou z povrchu zemského. Zmíněný postoj však rozhodně není v zájmu Evropanů, a tudíž nás Čechů.

Jsem ráda, že Poslanecká sněmovna ČR drtivou většinou opakovaně vyjádřila Izraeli podporu. Nikdy bychom neměli zapomenout na historii, kdy byly na židovskou komunitu opakovaně pořádány pogromy a to vše vyvrcholilo holocaustem, při kterém zahynulo šest milionů Židů.

Nezapomínejme na situaci, za jaké stát Izrael vznikl, ani na to, že k tomu významnou měrou poválečné Československo přispělo. Zapomněli snad všichni na to, kolikrát za uplynulá desetiletí byl Izrael napaden svými arabskými sousedy, a na tisíce civilních obětí teroristických útoků v Izraeli včetně dětí? Ano, oběti jsou i na palestinské straně, Izrael reaguje a brání svou existenci.

Jako Češi se svojí zkušeností s Mnichovem bychom měli být velice citliví na appeasement a konání „mírových“ konferencí bez účasti těch, kterých se situace týká. Pouze Izrael a zástupci Palestinců mohou k řešení přispět. Konání tzv. mírových konferencí i uvedené deklarace Palestince jen utvrdí v tom, že jsou jiná řešení než zastavit teroristické útoky a bez podmínek si sednout s Izraelci k jednomu stolu.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

zdroj: forum24.cz, 13. 1. 2017

Štítky
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme