Langšádlová: Mít vizi znamená vědět, kam chci jít

7. 2. 2017

Mít dlouhodobou vizi a ještě ji představit veřejnosti není v naší zemi obvyklé. Obecně vzato, historie ukazuje, že to vizionáři neměli snadné nikdy. Poměrně často se potýkali s tím, že okolí považovalo jejich vize v lepším případě za úsměvné, naivní a nereálné, v tom horším za směšné, nebo dokonce opovrženíhodné.

Přitom to je naprosto logický postup. Když nevím, co vlastně chci, těžko mohu vědět, kam chci dojít a co pro to všechno musím udělat. Mít vizi znamená vědět, kam chci jít.

Je dobrou zprávou, že se jedna vize konečně objevila také v politice. Přicházíme s ní za TOP 09 pod názvem VIZE 2030. Promítli jsme do ní ambiciózní plán pro naši zemi a tím i pro naši celou společnost. Jde o počin v politice nevídaný a možná proto vzbuzuje tolik reakcí plných otazníků a vykřičníků. Jde o dokument, který TOP 09 předkládá veřejnosti. Dokument dáváme k věcné a široké diskuzi, ze které vzejde ještě obohacený text o připomínky, ale i konkrétní program pro naplnění její první třetiny.

Dokument je rozdělen do osmi odborných kapitol, z nichž má každá svého odborného garanta. Není možné tvrdit, že je TOP 09 stranou jednoho muže. Zpracování vize potvrzuje fakt, že v odpovědnosti a otevřenosti vůči voličům hraje TOP 09 první housle. Uvědomujeme si, že je nutné předvídat rizika a být na ně připraveni. Chceme, aby se do politiky vrátil věcný obsah, opírající se o fakta. Dojmologie a demagogie by v politice neměly mít prostor.

Celý svět čeká řada výzev. Budeme-li se tvářit tak, že se nás to netýká, jednou se nám tento laxní přístup vymstí. Populismus totiž ke zvládnutí krizí a neočekávaných událostí nevede. Zvládnout se dá ledacos, ale bez vize se ztratíme a sejdeme z cesty a už ji nemusíme znovu najít.

Půjdeme-li cestou naznačenou ve VIZI 2030, podaří se nám z České republiky vybojovat úspěšnou a odolnou společnost.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

zdroj: forum24.cz, 4. 2. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme