Kučera: Pane premiére, přestaňte kličkovat a rozhodněte o limitech těžby

9. 7. 2015

Vážený pane premiére,

mlžení, nejistota a protichůdná vyjádření. Tak v posledních týdnech působili ministři vlády České republiky na svých výjezdech do Ústeckého kraje. Zatímco ministr životního prostředí Brabec se vyslovil za zachování limitů těžby, ministr průmyslu vyzval k jejich prolomení, aby poté své vyjádření upravil a podpořil odklad rozhodnutí o prolomení limitů na rok 2020. O několik dnů později naopak ministryně práce Marksová v Ústeckém kraji vyzvala k rychlému rozhodnutí. Je třeba si uvědomit dvě zásadní skutečnosti. Za prvé: žádné studie za ministry ani za vládu nerozhodnou. Rozhodnutí o prolomení či zachování ekologických limitů těžby je rozhodnutí čistě politické. Podkladů, čísel a materiálů máte dost.

Vyzývám vás proto, pane premiére, přestaňte už kličkovat a rozhodněte. Bohužel mnozí ministři až nyní zjišťují, že nejsou jen krásná a líbivá rozhodnutí ,ale že jsou i rozhodnutí, která se nebudou líbit buď jedné nebo druhé straně. Jako je tomu v případě prolomení či zachování limitů těžby.

Za druhé je třeba zdůraznit, že neustálé odsouvání a odkládání rozhodnutí o osudu limitů těžby hnědého uhlí nikomu nic dobrého nepřinese. Obce, těžařské firmy, zaměstnanci, ale hlavně lidé žijící v Ústeckém kraji a v okolí hnědouhelných lomů, už konečně musí mít jistotu. Budou limity prolomeny? Pokud ano, tak i na lomu ČSA, nebo jen na lomu Bílina? Nebo budou limity plně zachovány? Takové otázky si kladou lidé z Ústeckého kraje dnes a denně a já bych na ně také chtěl znát odpověď. Současně vás chci vyzvat k zachování ekologických limitů těžby.

Pane předsedo vlády, kličkovat před rozhodnutím nebudete moci na věky. Čím déle ale budete s rozhodnutím otálet, tím horší dopady to bude mít.

Děkuji.

Michal Kučera, poslanec TOP 09