Kučera: Nejlepší je energie, která se nemusí vyrobit

1. 8. 2017

Česká ekonomika je energeticky poměrně náročná. Zčásti za to může jeden z největších podílů průmyslu na HDP v Evropě, zčásti ale také nízká energetická efektivnost. Na jednotku HDP stále spotřebujeme zhruba dvakrát více energie než v Německu. Energetická náročnost české ekonomiky se za poslední čtvrtstoletí snížila asi o polovinu. Stále ale máme značné rezervy. Za stejné období totiž podobně klesla energetická náročnost i v nejvyspělejších zemích západní Evropy.

Obecně platí, že nejúčinnějším motorem pro omezování spotřeby energie je její cena. Pokud energie zdražuje, firmy i domácnosti se ve větší míře snaží hledat způsoby, jak jí spotřebovávat stále méně. Poptávka po energeticky úsporných technologiích nebo domácích spotřebičích vyvolá poptávku po hledání způsobů, jak méně energeticky náročné věci, stroje a zařízení vyrábět. Někdy takový stimul nemusí stačit. Obzvláště v posledních letech ceny energií pod vlivem dopadů globální hospodářské krize padaly. V takových případech se úsilí o snižování energetické náročnosti snižuje. To je ten pravý moment, kdy může své nástroje využít stát.

Dotace, to je zřejmě ta první věc, která každého napadne. Ty ale nejsou spravedlivé, pokřivují podnikatelské prostředí a dosáhne na ně jen někdo. Pokud ale nastavíte daně tak, aby se díky nim lidé snažili sami energii uspořit, nikoho tím nediskriminujete. Dovedu si představit daňovou úlevu pro každého, kdo prokazatelně snížil energetickou náročnost svého bydlení, kdo pořídil úspornější spotřebič nebo kdo ve své firmě zavedl méně energeticky náročný způsob výroby.

Nastavily by se jasné parametry, při jejichž dodržení by nárok na daňovou úlevu (ať už formou daňové slevy nebo odčitatelné položky od základu daně) automaticky vznikl. Žádný úředník by nemusel nic schvalovat, a tak by nemohl upřednostnit jednoho před druhým, jak tomu často bývá právě u dotací. Nejlepší je zkrátka ta energie, která se vůbec nemusí vyrobit. Šetříme tím nejen své peněženky, ale i naše životní prostředí. 

Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Zdroj: Lidové noviny, 1. 8. 2017

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Témata: Energetika
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme