Kučera: Lithium je plán pro region nad zlato

24. 7. 2017

Roky si stát láme hlavu nad tím, jak pomoci krajům s vysokou nezaměstnaností a poškozeným životním prostředím. Posílá miliardy do průmyslových zón, zaměstnává zvláštní zmocněnce, slibuje, platí a hasí sociální požáry. Jedním z těch nejvíce zatížených je i náš Ústecký kraj.

Teď přichází šance z těch, které mohou opravdu pomoci. Ovšem pokud se k nim přistoupí efektivně, se selským rozumem, a zároveň s ohledem na zájem lidí z kraje a nejen zájem několika úředníků. V kraji se bude těžit lithium, tedy prvek, který je při pohledu do budoucnosti doslova „nad zlato“.

Tato cenná surovina pro výrobu elektrických baterií je už dnes potřeba do mobilních telefonů, které používají na světě už více než čtyři miliardy lidí. A za několik let bude mít se zásadní změnou automobilového průmyslu ještě větší význam a také cenu. Firmy plánují velký rozvoj elektromobilů.

I když má česká ruda ve srovnání s jinými doly na světě méně lithia, ložisko na Cínovci je z pohledu jeho množství skutečný zlatý důl. Navíc by se těžit mohlo prakticky už za pár let. Zcela aktuální je také metoda získávání lithia z již vytěžených kalů.
Čísla a odhady říkají, že příprava těžby, samotná otvírka dolu a výstavba zpracovatelského závodu se budou pohybovat v řádu několika miliard korun. Pod Krušnými horami ale leží 58,8 miliardy dolarů (1,5 biliónu korun). A kromě lithia v podzemí leží také cín a wolfram, jejichž tržní hodnota je přibližně stejná jako u lithia (3 bilióny korun). Že si to nedokážete představit?
Těmito penězi by Česká republika mohla splatit svůj státní dluh. Dokonce dvakrát. I když samozřejmě skutečné výnosy z těžby, a hlavně pak z úpravy rudy mohou být úplně jiné.

Stát sice není připraven těžit lithium sám a sám ho také zpracovat, ale to neznamená, že z jeho těžby nemůže profitovat. Bude muset pustit k těžbě soukromé firmy, ovšem může vstoupit podílem do těžební společnosti (holdingu) nebo nechat těžit lithium pouze soukromé firmy za pevně stanovených podmínek.

Už několik let říkám, že Ústecký kraj potřebuje změnu, a hlavně svůj vlastní Marshallův plán. Vizi, která lidem přinese více šancí, lepší podmínky pro život a vrátí jim v jiné formě vše, co odtud stát za poslední desítky let doslova vytěžil. Nepředstavujme si, že se z občanů v kraji díky lithiu rázem stanou šejkové z Kuvajtu. Musí se stavět dopravní infrastruktura, investovat do škol a nemocnic, podpořit technologické firmy a posunout tak kraj mezi moderní a bohaté regiony.

Lithium té změně může výrazně pomoci, může Ústecký kraj změnit. I proto je důležité, aby u nás bylo jasné podnikatelské prostředí a stát stanovil, kolik peněz dostane i region, aby mu tentokrát už opravdu pomohly.

Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu

zdroj: Právo, 26. 6. 2017