Kovářová: Památky? Prostě mají smůlu.

12. 12. 2014

Čtyřicet tisíc památek má příští rok smůlu, prostě jsme je zasklili. I tak by se dal nazvat postoj ministra Babiše a vládních poslanců, kteří odmítli řešit zjevný problém: Pro léta 2014-2020 totiž vláda vyjednala v Dohodě o partnerství, že evropské peníze půjdou nově pouze pro obnovu národních kulturních památek, kulturních památek UNESCO a památkových rezervací. To by nebyla potíž, pokud by na další památky stát dostatečně pamatoval alespoň ve státním rozpočtu.

Jenže to tak není. Vláda na to prostě zapomněla.

Přitom peníze, které vláda posílala na kulturu, se v předchozích letech snižovaly. Vcelku pochopitelně, hospodářská situace ani nic jiného neumožňovala. Naštěstí jsme měli k dispozici peníze z evropských fondů - a nebylo jich málo. Situace se ale mění. I když už hospodářství roste, v rozpočtu kultury se to s výjimkou platů bohužel příliš neprojevuje. Programy na ministerstvu kultury nezískají více peněz než dřív.

Je to velká škoda. Nemáme totiž jen Český Krumlov, centrum Prahy nebo Telč, ale také třeba více než sto let starou kapličku na konci vesnice, kde žijí lidé, kterým na zachování tradic a odkazu předků také záleží. Právě proto jsem poslancům navrhla, aby na obnovu kulturních památek poslali 400 milionů korun, z toho 300 milionů na programy spravované ministerstvem kultury. Tuto změnu už jsme podpořili v rozpočtovém výboru a myslím, že je to to nejmenší, co jsme mohli udělat.

Ministr Babiš ale malé kulturní památky řešit nejspíš vůbec nechce. Opakovaně řekl, že s návrhem státního rozpočtu jsou všichni spokojeni, ministra kultury nevyjímaje. Nechápu to. Pokud by to byla pravda, pak by byl pan ministr kultury prvním ministrem na světě, který pro svůj resort nechce více peněz. A co hůř, byl by prvním ministrem, který by nečinně přihlížel rozvratu ve financování svého rezortu. A to by neměl dopustit ani ministr Babiš – tedy pokud chce, aby spokojenost panu ministrovi kultury a obliba vlády u občanů vydržela i v příštím roce...

Věra Kovářová, poslankyně klubu TOP 09 a Starostové

Štítky
Osobnosti: Věra Kovářová
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme