Kalousek: Zvítězily stranické a osobní zájmy na úkor obcí

23. 10. 2015

(editovaný projev 1. místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska v Poslanecké sněmovně)

Pane ministře Babiši, těžko se můžeme smířit s vaším potvrzením, že chápete potřeby obcí, když současně nevyužíváte příležitosti, abyste tak, jak narovnává vláda koeficienty u krajů, podpořil jejich narovnání u obcí. Pak prostě nechápete potřeby obcí. Je to asi stejná argumentace, jako když tvrdíte, že chápete potřeby lidí stravovat se zdravě a posíláte na pulty Kostelecké uzeniny a Vodňanská kuřata. Tohle je úplně to samé. Prostě říkáte, že chápete potřeby obcí a nechcete jim dát ani korunu.

Pane premiére, vy jste několikrát mluvil tak, jako kdybychom nechtěli upravit rozpočtové určení daní ve prospěch krajů. Jako kdyby veřejné služby zajišťovaly pouze kraje a obce ne. My chceme, aby byl férově upraven jak koeficient u krajů tak u obcí. Ve stejný den by měly jít zpátky peníze z daní krajům i obcím. To by bylo fér.

Přeli jsme se tady, co jsou úzké stranické zájmy a co je politické rozhodnutí - ten handl vypadal následujícím způsobem. „Já vám", říkal Andrej Babiš, „milí sociální demokraté, pustím peníze pro vaše hejtmany do krajů, když vy mně pustíte dotace a daňové úlevy pro moji podnikatelskou skupinu." Tenhle obchod proběhl a obce zůstaly mimo.

Vládní návrh jsme podpořili, i když neprošly naše návrhy, které měly svou logiku. Nechceme totiž ubírat krajům zdroje pro zajištění jejich veřejných služeb. Chci navrhnout kolegům předsedům ostatních opozičních klubů, které pozměňovací návrhy marně podporovaly, aby udělali to, co my. Aby výsledky hlasování o tom, zda města a obce mají nebo nemají získat příští rok dvě miliardy korun, dali na své internetové stránky. Abychom informovali obce, starosty, obyvatele obcí, kdo skutečně myslí nebo nemyslí na jejich zájmy.

Návrh poslankyně TOP 09 Věry Kovářové, který by obcím a městům v příštím roce přinesl 2 miliardy korun, neprošel o pouhých pět hlasů. Podívejte se, jak hlasovaly jednotlivé politické strany a jejich poslanci.

Strana Ano Ne Nepřihlášen Zdržel se Omluven
ČSSD 3 15 2 27 3
ANO 4 5 7 23 8
KSČM 27 0 1 1 4
TOP 09 16 0 2 0 8
ODS 12 0 1 0 3
KDU-ČSL 1 1 1 10 1
Úsvit 8 0 0 0 0
Nezařazení 3 0 2 0 1

                                                              zdroj: psp.cz

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme