Kalousek: Vládní strany jsou zcela neschopné

12. 7. 2017

(projev předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska v Poslanecké sněmovně 12. července 2017)

Dámy a pánové, dovolte, abych se v souvislosti s právě projednaným bodem (Návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v Litvě, Estonsku, Lotyšsku a Polsku v rámci Posílené předsunuté přítomnosti NATO) obrátil prostřednictvím předsedajícího na předsedy všech tří koaličních stran. Řada z nás cítí, jak byl tento bod důležitý pro mezinárodní prestiž české zahraniční politiky. Jak neobyčejnou ostudu by Česká republika utrpěla, kdyby tento bod nebyl schválen. Jakou bychom ztratili důvěryhodnost u našich spojenců v Evropě a v Severoatlantické alianci. 

Vláda má v této sněmovně pohodlnou většinu. Přesto jste nebyli schopni zajistit nezbytný počet vládních poslanců, kteří by tento bod schválili. Kdyby vám nepomohlo 29 hlasů z pravicové opozice, tak tento bod neprošel. Kdybychom politikařili tak, jak máte většinou ve zvyku vy, nebo kdybychom někde točili zmrzlinu, jak řada z vás také mívá ve zvyku, když zasedá Poslanecká sněmovna, tak měla Česká republika strašnou ostudu.

Je to věc vaší naprosté nedůslednosti, neschopnosti si uvědomovat priority a neschopnosti zajistit nezbytné rozhodování v zájmu České republiky. Vy jste tady prostě neměli dost hlasů. 

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Projev v Poslanecké sněmovně, 12. 7. 2017

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme