Josef Malý: Léčba angíny sprchováním ledovou vodou

Video TOP hovor

20. 5. 2010

Josef Malý se narofil 4. listopadu 1953 v Karlových Varech, kde žije dodnes. Po absolvování gymnázia nastoupil na VŠCHT v Praze a roku 1978 odpromoval. Mezi lety 1978 až 1990 pracoval v Hnědouhelných dolech a briketárnách Sokolov na pozici vedoucího provozu a pracovníka technického rozvoje. Do roku 1998 byl zástupcem ředitele pro ekonomiku Rozvodného závodu Karlovy Vary ZČE, a.s. Mezi lety 1998 až 2002 byl náměstkem primátora v Karlových Varech. Od roku 2000 je zastupitelem Karlovarského kraje a od roku 2008 je předsedou jeho finančního výboru. Josef Malý je zakládajícím členem TOP 09 a lídrem TOP 09 v Karlovarském kraji.

Zadlužování je problém

TOP 09 vznikla jako strana, která sdružila lidi, kteří vidí, že problém veřejných rozpočtů je zásadní a že může mít destruktivní vliv na celou společnost, na celý stát, protože proces zadlužování, který probíhá minimálně v posledních 10 letech, se dostal do takové situace, že se za několik málo let můžeme dostat do stavu, ve kterém je Maďarsko, Lotyšsko a v poslední době známě Řecko. A samozřejmě, pokud je čas, je třeba udělat takové kroky, aby o nás nerozhodoval Mezinárodní měnový fond, ale abychom tu situaci napravili. To znamená věnovat se veřejným rozpočtům, protože ona to opravdu není legrace.

Politika znamená hospodařit

Politika neznamená jenom rozdávat příspěvky na pastelky, ale znamená to hospodařit. Je to obdoba hospodaření v domácnosti. Prostě musím hospodařit s těmi prostředky, které mám k dispozici a nemůžu pořád a pořád chodit do nových spotřebitelských úvěrů, protože nakonec to skončí v exekuci. Ten stát se dostane do obdobné situace, protože mu banky přestanou půjčovat, pokud jeho hospodaření bude dlouhodobě deficitní. Navíc to má dopady na rating toho státu, takže to jsou věci, které jsou všeobecně známé, které se učí na každé vysoké škole, ale bohužel politici to v praxi nerespektují. A platí to pro úrověň státu, platí to samozřejmě pro obce, platí to i pro kraje. Já jsem krajský zastupitel, jsem místopředseda finančního výboru tady v Karlovarském kraji. A já se snažím na té mé pozici, aby kraj hospodařil pokud možno s vyrovnaným rozpočtem, což se v podstatě daří, protože se pouze používají prostředky z úvěrů na kofinancování projektů EU, ale v tom běžném hospodaření je tendence vyrovnaného hospodaření, což by mělo fungovat i v dalších obcích, regionech a samozřejmě i na úrovni státu.

Chovat se jako hospodář

Vstupuji do toho, protože jsem profesí ekonom, protože jsem i zároveň podnikatel a protože ve všech společnostech, ve kterých jsem pracoval, šest let jsem pracoval v dozorčí radě jedněch z nejvýznamnějších lázní v Karlových Varech, sanatoriu Astoria, ale v celé řadě dalších společností z titulu své profese ekonoma a všechny tyto společnosti byly vždycky pouze v černých číslech. Já jsem nikdy nebyl v žádné společnosti, která byla v červených číslech, a ty problémy s hospodařením byly všude. Ale pokud je zájem managementu a případně kontrolního orgánu, což je dozorčí rada, tak pokud je tam tlak na management, tak se dá hospodařit vyrovnaně. V současné době jsem předsedou dozorčí rady mezinárodního letiště. Když všichni bědují, jak se nedá hospodařit, i tato instituce hospodaří se ziskem. Myslím si, že je to pouze o nasazení lidí a potřebě lidí chovat se jako hospodář a to je celý problém. A myslím si, že by to mělo patřit i k povinostem lidí, kteří řídí tento stát. A proto jsem se do té politiky pokusil vstoupit.

Zkušení kandidáti

Samozřejmě záleží na voličích, jestli budeme zvoleni jako politická strana, jestli případně bude zvolen i někdo z našeho kraje, ať už já nebo někdo z mých kolegů. My máme na kandidátce v naprosté vetšině lidi, kteří mají zkušenosti z komunálu, například paní starostka Sidorjaková z Krásna. Nejznámější osobnost je asi žokej Josef Váňa. On je to místostarosta města Chýše, kde žije, takže se nevěnuje na špičkové úrovni jenom tomu sportu, ale i té komunální politice. Jen se tím nikde neohání, ale je to jeho každodenní práce. Nebo Rudolf Chlad, což je nejznámější pracovník Horské služby České republiky. Rovněž i on je zastupitel v místě bydliště na Božím Daru. Pracuje v celé řadě neziskových organizací. V podstatě tady zastřešuje krajskou asociaci neziskových organizací. Takže toto jsou lidé, kteří jsou na kandidátce. Nebudu další jmenovat, to asi není to nejpodstatnější. Je to společenství lidí, kteří chtějí nápravu věcí veřejných, a kterým není lhostejné, jak jednou budou žít naše děti a zejména naše vnoučata. Protože ty dluhy, které vzniknou v této době, na svých bedrech ponesou naše vnoučata. Myslím, že je odpovědné myslet i na ty budoucí generace. Bohužel se mi zdá, že se v posledních letech chováme rozmařile. Mně to příjde jako na tom Titaniku, loď se potápí, ale hudba hraje.

Podivné stavby

Karlovarsko má ty samé problémy, jako mají ostatní regiony. Dneska tady nezaměstnanost překročila již 10 %. Největším zaměstnavatelem je tady lázeňství. Tady se přímo nabízí ta situace z poslední doby, kdy byla šance zapsat do seznamu UNESCO tři nejznámější lázeňská města našeho regionu a celého státu. To znamená Františkovy Lázně, Mariánské Lázně, Karlovy Vary. A zejména v Karlových Varech není z nepochopitelných důvodů zájem, aby tam město bylo zapsáno. Pokud si to město prohlédnete, tak uvidíte, že se tu povoluje celá řada staveb, kde je to skutečně na hraně stavebního zákona, což pobuřuje veřejnost, zejména odbornou veřejnost. A samozřejmě TOP 09 těmto zlořádům nepřeje, staví se proti nim, takže je to jedna z věcí, a to jsem opět u té nápravy věcí veřejných, které jsem říkal před chvílí.

Podstata krize

Prostě občan si musí vybrat, jestli chce pořád žít v té agónii, jestli si pořád říká: „Ono to nějak dopadne.“ A potom to dopadne tím řeckým modelem a nemusí to trvat dlouho. Může to být samozřejmě do čtyř let, pokud projedeme ten deficit z loňského roku, ten se dá samozřejmě zdůvodnit hospodářskou krizí. Nás se nedotkla finanční krize před těmi dvěma lety, protože ve světě banky padaly a u nás ne. I ty prognózy, že se nás finanční krize v tom finančním sektoru nedotkne, byly pravdivé, ale protože naše ekonomika je závislá na vývozu, tak samozřejmě hospodářská krize v té podnikové sféře, ta se nás dotkla výrazně, ikdyž v jiných státech byla ještě hlubší. Ale krize může pokračovat a jednou z věcí, jak tomu lze zamezit je, aby stát hospodařil jako řádný hospodář, aby skutečně určil pevné mantinely, v kterých se bude hrát, aby se hrálo podle pevných pravidel, aby se ta pravidla po každé třetině neměnila. To jsou i takové základní pilíře filozofie TOP 09.

Léčba angíny sprchováním ledovou vodou

Není možné každé dva roky měnit pravidla hry, není možné měnit daňové zákony. Já jsem se zmínil o Titaniku, tak není možné utáhnout šroub, není možné říci, že nepotřebujeme plovací vesty, záchrané kruhy. Je to třeba ono zvyšování daní v této době. Já jsem třeba v besedě Václava Moravce řekl, že je to jako léčba angíny sprchováním ledovou vodou. Na to byl největší ohlas na Facebooku. Já si za tím skutečně stojím. To je naprosto absurdní věc a nemohu takovým to způsobem řešit problémy společnosti. Musím nastavit takové prostředí, aby ta společnost nezkolabovala. Nejde samozřejmě argumentovat, že se to vyřeší, když vezmu jednomu procentu nejbohatších nějaké finance. Oni nám odejdou z tohoto státu, firmy převedou někam jinam, na Seychely, Panenské ostrovy nebo někam jinam. Nebo skutečně začneme hospodařit, my představitelé tohoto státu, i představitelé krajů, i představitelé měst tak, aby se neprohluboval ten deficit.

Jedni umřou a vláčejí a druzí sklízejí

Co mě rozesměje? Rozesměje mě už asi od studentských dob Divadlo Járy Cimrmana, takže to je moje oblíbená činnost. A kolikrát si říkám to, s čímž se v politice setkávám, že něco uděláte a pak vyběhne před kameru někdo, kdo se o to vůbec nezasloužil. Je to jako ty jeho památné hlášky, že jedni umřou a vláčejí a druzí sklízejí. To je v politice je naprosto běžné a setkávám se s tím dnes a denně. Vy to vyřídíte a oběháte a pak se člen, pokud možno nějaké velké politické strany, domluví s médii a prodá to samozřejmě jako svoji práci. A vám je trapné, abyste z něj dělal pitomce, abyste říkal, že je to lhář. Tak to přejdete, mávnete nad tím rukou. S tím se setkávám v politice dnes a denně. To je naprosto běžné.

Vtipy o blondýnách říkat nemohu

Vtipy mám rád, ale neříkám je. Jelikož moje žena je blondýna, tak bych doma vtipy o blondýnách nemohl říkat, to by mi neprošlo. Nemám dar na vyprávění, ale mám rád lidi, kteří vtipní jsou. Mám i dost známých z tohoto okruhu lidí, ale rozhodně nejsem rozený vypravěč. To v žádném případě.

Takže z Vás vtip o politicích nedostanu?

V žádném případě. Já znám vtipy opravdu vulgární, protože ty jsou nejlepší, co si budeme povídat.

Štítky
Osobnosti: Josef Malý
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme