Jakob: O superministrovi Havlíčkovi a elektronické dálniční známce

14. 12. 2020

Začátkem měsíce byl spuštěn e-shop pro dálniční známky a jeho spuštění se neobešlo bez výrazných problémů. Ostatně už samotné vytváření tohoto e-shopu a souvisejících systémů bylo velmi zvláštní. Možná si ještě vybavíte, jak po neschopnosti státu vytvořit systém za nepřemrštěné ceny rezignoval ministr Kremlík a následně se uskutečnil hackathon. Na této akci dobrovolníci za pár dní naprogramovali zdarma systém a e-shop, který předali státu. Stát nakonec jejich práci nijak nevyužil.

Po dlouhých měsících pak stát představil vlastní řešení – e-shop, který v den spuštění vůbec nefungoval. Superministr Karel Havlíček to vysvětloval tím, že systém vypnuli, aby se nepřetížil a aby nebyl vystaven útokům hackerů. Nastal zkrátka starý známý problém – otevřeli si hospodu, ale nefungovalo to, protože jim do ní chodili lidi.

Na chvílí však dejme žerty stranou. V čem vidím největší problém je fakt, že není dořešený systém na automatické kontrolování aut, jestli mají zaplacenou dálniční známku. Věc se má tak, že kamera na dálnici pozná, když auto nemá zaplacenou dálniční známku, ale v praxi bude nutné, aby takového řidiče zastavili policisté a udělili mu pokutu. Pokud hříšníka nechytí, nehrozí mu žádný postih. To je naprosto na hlavu postavené, přece mělo být významným přínosem celého elektronického systému, že policisté nebudou muset nahánět každé auto s nezaplacenou známkou a vše proběhne automaticky. Podobně to funguje už několik let na Slovensku. Věc je o to bizarnější, že máme na všech dálnicích nainstalovaný systém bran s kamerami. Kvůli této chybě může navíc stát vybrat na poplatcích výrazně méně peněz, než předpokládá, a to v současné době není pro předluženou státní pokladnu vůbec dobrá zpráva.

Stranou ponechávám, že má systém i další mouchy, od zpackaného webu, který se na některých telefonech zobrazoval tak špatně, že známku vůbec nešlo koupit, přes chybějící jednodenní známku až po propadnutí peněz při špatně zadané SPZ. To všechno jsou vlastně drobnosti oproti faktu, že systém nesplní jednu ze svých hlavních funkcí – jednodušší odhalování neplatičů a zjednodušení systému pro občany, policii i státní správu.

Superministr Karel Havlíček by si měl už opravdu přiznat, že nezvládá řídit dvě ministerstva najednou, ani když bude spát dvě hodiny denně.

Jan Jakob, místopředseda TOP 09

Zdroj: FORUM24, 14.12.2020

Štítky
Osobnosti: Jan Jakob
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme