Jakob: Ministr dopravy by měl skončit. Tendr na elektronické dálniční známky je předražený

18. 1. 2020

Ministr dopravy Vladimír Kremlík by měl skončit. Za zavedení elektronických dálničních známek má totiž stát kvůli jeho manažerskému selhání zaplatit více než 1 miliardu korun. Zřízení e-shopu na prodej dálničních známek mělo stát něco přes 400 milionů korun, teď se však dozvídáme, že byla vypsána další soutěž za 477 milionů korun (bez DPH) na zajištění prodejních míst, spolu s dalšími již známými náklady se tak dostáváme na částku přes 1 miliardu korun. Zdá se vám, že je to moc? Nemýlíte se, na Slovensku podobný systém stál v přepočtu zhruba 75 milionů korun.

Celková cena však není to jediné, co na celé soutěži nesedí. Výběr dodavatele neprobíhal v klasické veřejné soutěži, ale vše bylo vedeno v utajovaném režimu. Díky tomuto zvláštnímu režimu mohl Státní fond dopravní infrastruktury, který zakázku zadává, oslovit pouze pět firem, které si sám vybral, přičemž není vůbec jasné, jak k výběru těchto firem dospěl. Nebyly totiž vůbec osloveny velké IT firmy, které potřebnou bezpečnostní prověrku mají.

Aby toho nebylo málo, všechny služby se ani nesoutěžily najednou a podle informací některých médií byl při přípravě tendru dokonce porušen zákon. Na této zakázce je špatně úplně všechno, od způsobu vypsání přes průběh po celkovou cenu. V důsledku tohoto šlendriánu je ohrožen termín spuštění elektronických dálničních známek od příštího roku, na což všichni netrpělivě čekají.

Neumím si představit žádné uspokojivé vysvětlení, které by nám mohl pan ministr Kremlík podat, proto by bylo nejlepší, kdyby tendr zrušil a hned poté se z funkce ministra odporoučel. Novou soutěž by měl už zajišťovat nový ministr, protože pan Kremlík nám dokázal, že tohle zvládnout nedokáže.

Jan Jakob, místopředseda TOP 09

ZDROJ: FORUM24, 18. 1. 2020