Husák: Ministr Mládek zřejmě podlehl lobby operátorů

28. 2. 2015

Ještě platíte za telefon 200 korun měsíčně? Máte štěstí. Příště si Váš operátor řekne třeba o 500 korun, i když máte podepsanou platnou smlouvu. Poděkujte za to poslanci Stanislavu Pflegerovi (ANO) a ministrovi průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD), kteří - světe div se, prosadili zákon, který to operátorům dovolí.

Pokud nevíte proč, poslanec Pfleger to, myslím zcela jasně, vysvětlil časopisu Reflex. Řekl, že návrh pro jeho novelu zákona o elektronických komunikacích „přišel od operátorů a jejich asociace.“ Dokonce dodal: „Dosavadní praxe byla podle jejich analýz špatná, tak jsme ji změnili.“ Výsledek? Operátoři si tak nově mohou účtovat víc peněz, než je ve smlouvě. A může to být dvakrát, třikrát nebo i pětkrát tolik.

Ministr Mládek a jeho ministerstvo průmyslu přitom ještě před necelým půl rokem obdobný návrh považovali za neslučitelný se směrnicemi EU. Pak ale ministr zaujal neutrální postoj a v Senátu návrh prakticky hájil. Ministr zřejmě také podlehl lobby operátorů, jak jinak si vysvětlit, že se pokoušel také zpoplatnit služby Wi-Fi. Od nápadu naštěstí pod mediálním tlakem upustil. Dál ale brzdí plán na rozvoje sítí nové generace. Díky němu se tak zřejmě lidé na venkově nedočkají rychlého internetu ani peněz z EU na jeho sítě.

Novela zákona poslance Pflegera, kterou ministr hájil, nás vrací pár let dozadu. V minulé sněmovně prosadila TOP 09 tzv. Lex Husák, tedy zákon, který posílil práva zákazníků vůči mobilním operátorům. Změna znamenala, že firmy nemohly zcela automaticky prodlužovat ani upravovat lidem smlouvy, aniž by jim o tom řekli a měli jejich souhlas. I proto tato norma získala pomyslné stříbro v anketě o nejužitečnější zákon pro český byznys.

Takže nezapomeňte. Haló, až vám zavolá váš operátor a oznámí, že platíte víc, už víte, komu poděkovat.

Jan Husák, exposlanec, místopředseda expertní komise TOP 09 k ICT

Osobnosti: