Holubář: Nerad bych jezdil za lékařem do ciziny

12. 5. 2016

Platy zdravotníků se zvýší o 10 procent. Konečně si vláda přiznala: čtvrt století jsme v Česku neřešili problém s nedůstojným ohodnocením zdravotníků. Ale pomůže to? 

Až kritický nedostatek lékařů a sester ve všech odbornostech napříč republikou a neviditelná ruka trhu zastavily nadšení politiků a manažerů z našeho podfinancovaného, ale přesto skvělého zdravotnictví. 

To bez strašení pacientů funguje. Proč? Protože na léčbě se podílí přes 2000 lékařů ze zahraničí, v některých případech se spornou kvalifikací. Také proto, že jsou porušovány zákony o přesčasové práci a další právní normy a přetížení lékaři slouží osm až 10 služeb do měsíce, aby si přilepšili ke svým mizerným tarifním platům. 

Rozhodnutí o zvýšení platů není systémovým krokem. Odchod českých lékařů nezastaví a sestry zpět do nemocnic nepřivede. Ale je to první krok k tomu, abychom si uvědomili, že se problém musí systémově řešit, a to bez emocí a snahy stavět proti sobě lékaře a pacienty. 

Zaručených návodů na řešení je řada. Je nutné do systému vložit peníze, lékaři totiž požadují zvýšení platů o deset procent každý rok. Pravidelně zvyšovat platby za státní pojištěnce nejde i s limity do nekonečna. Sociálně přijatelná spoluúčast pacienta, tedy poplatky, prokázala svoji funkčnost, i proto v systému chybí nyní aktuálně potřebných pět miliard korun. 

Zavedení tzv. zdravotní daně na tabák a alkohol je z hlediska zdravého životního stylu pochopitelné, pro současnou vládu ale jako nepopulární opatření nepřijatelné. Úspory v efektivnějším využití a nákupu materiálu, léků a zdravotnických přístrojů jsou možné, ale moje zkušenosti ukazují, že plýtvání přísně sledují manažeři a primáři. Jak ale zajistit prostředí bez korupce? Nejprůhlednější by bylo zajistit finance platbami zdravotního pojištění podle příjmů. 

Kromě peněz bude jistě nutné prosadit další kroky. Zajistit spravedlnost v úhradách zdravotních služeb od pojišťoven, zvýšit počet studentů na lékařských fakultách, zkvalitnit a zintenzivnit specializační vzdělávání mladých lékařů, posílit postavení praktických lékařů rozšířením jejich kompetencí a změnit systém výuky sester. 

Řešení je složitější, a navíc musí být rychlé. Jako lékař vidím okolo sebe kolegy, od kterých bych se bez skrupulí nechal ve stáří operovat. Ale nerad bych za nimi dojížděl třeba do Drážďan. 

Jiří Holubář, chirurg traumatolog, kandidát TOP 09 do Senátu v Praze 10

zdroj: Právo, 12. 5. 2016. str. 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme