Heger: Začněme se o sebe trochu starat

12. 12. 2013

V tomto roce byla velká sportovní sláva, sté výročí pražských veslařských Primátorek. Na plaketě vyrobené k prvnímu ročníku tohoto slavného závodu je napsáno lakonické:  “Silné mládeži – opoře vlasti.“

Fyzicky zdatná mládež totiž znamenala a znamená důkaz nejen fyzické ale také psychické odolnosti národa. Masivní sokolské, skautské či tělovýchovné hnutí u nás bohužel přešlo do ufňukané kultury, kdy se odmítáme hýbat a své bytí si nedovedeme představit bez rehabilitačních a lázeňských pobytů či stále rostoucí hory antidepresiv - plně hrazených ze zdravotního pojištění. Zároveň se psychicky hroutíme z toho, že máme sednout na kolo nebo si nazout pohorky. Náš národ tak – a lze to jednoznačně statisticky dokázat – tak zdravotně upadá.

Vedle růstu obezity také není normální, že v Čechách běžně kouří třináctileté děti a běžně najdete žáky ve věku 9. třídy opilé – v obou kategoriích proto jasně vedeme celosvětové tabulky. I s tím je třeba něco dělat.

A přestože je pravdivé, že vše záleží na výchově v rodinách, tak občas musí pomoci školství.

V době stále více rozvolněných rodin a rostoucích problémů sociálně vyloučených lokalit je totiž třeba jasně podporovat prevenci, mezilidské vazby a tím předcházet nejen sociálnímu vyloučení a neklidu. Také je třeba napravovat výchovné škody vznikající na dětech, které měli pouze tu smůlu, že se narodili na špatném místě.

Dovoluji si totiž tvrdit, že kdyby náš stát nenechal mizet své elity pouze v bohatém bankéřském či advokátském světě, ale také dobře zaplatil tvůrčími a duchovními schopnostmi nadané lidi ve sféře školství, tak by to náš národ změnilo za deset let k nepoznání, a to nejen pokud jde o jeho zdraví a odolnost.

Navíc si myslím, že budeme-li fyzicky aktivní tak nám to zkvalitní a prodlouží život víc, než mnohý lobbing za drahé léky a přístroje.

Jakožto místopředseda TOP09 bych chtěl na tuto problematiku nadále upozorňovat a odpracovat si v ní maximum. A to i v opoziční lavici.

Leoš Heger, místopředseda TOP 09

Osobnosti: