Heger: Místo povinnosti bych volil motivaci a vzdělávání

1. 9. 2016

Výbor pro zdravotnictví na svém zasedání projednával zákon o vzdělávání lékařů, kde největší politické protesty budí návrh poslanců ČSSD a Hnutí ANO na povinné stáže ambulantních lékařů v nemocnicích v rámci celoživotního vzdělávání, který jednoznačně podporuje i Ministerstvo zdravotnictví. Já sám i několik dalších poslanců jsme podali návrhy na zrušení takto koncipované povinnosti. Domnívám se, že uzákoněním se situace s celoživotním vzděláváním nevylepší. V době, kdy se obcházejí i jiná nařízení stejného zákona a má to již dnes katastrofické následky na úroveň vzdělávání lékařů absolventů, je potřeba postupovat zcela jinak. Zkušenosti za zahraničí svědčí pro fakt, že zachování kontaktu s nemocniční medicínou je pro ambulantní lékaře a úroveň jejich znalostí přínosné, ale skokově a direktivním nařízením se tato "kulturní" tradice ze západních zemí zavést nedá, zvláště v situaci, kdy vztahy mezi ambulantním a nemocničním sektorem jsou spíše napjaté a výrazně konkurenční.

Řešení je nutno rozložit do několika let a zavést motivační prvky pro zvýšení spolupráce obou sfér a promítnout dodržování povinného vzdělávání do úhradových mechanismů. Pokud bude nařízení do zákona opravdu silově prosazeno, lze očekávat nejen politické protesty lékařů a zmatky při organizování stáží, ale také jen další obcházení zákona.

Leoš Heger, místopředseda TOP 09

Osobnosti: