Gábor: Zakázka je transparentní, vojáci bez ochrany

2. 8. 2016

Efektivní a transparentní. V roce 2013 si vládní koalice mezi své priority v programovém prohlášení zařadila transparentní akvizice pro armádu. Takové, které budou odpovídat skutečným potřebám a zajistí co nejvyšší efektivitu. Chápu to. Po řadě různých korupčních kauz, které má ministerstvo obrany za sebou, jsou politici opatrní. Ale nedostatek neprůstřelných vest pro naše vojáky, zvlášť pro ty v zahraničních misích, je trestuhodný.

Úředníci zodpovědní za nákup neprůstřelných vest jsou placení nejen za přísné dodržování zákonů a pravidel, ale v první řadě především za nákup samotný. Pokud ale vidíme, že nejsou schopni za tři a půl roku nakoupit neprůstřelné vesty pro naše vojáky, tak je zde asi něco špatně. Právě na těchto a jim podobných nákupech se ukazuje, že pouhé doslovné dodržování zákona o veřejných zakázkách může zcela paralyzovat systém nákupů, a to nejen pro armádu. Zrealizovat veřejnou zakázku bez jediné chyby, bez stínu pochybností či rovnou obvinění, se zdá být v současnosti v naší zemi téměř nadlidským výkonem. Vždy se někdo odvolá. Vždy někdo řekne, že potřebné vybavení dodá lépe či levněji. Můžeme se jen ptát, proč se do soutěže nepřihlásil, proč nenabídl lepší podmínky… Napadá mě ale ještě jiná otázka: kde je skutečná podstata věci?

Myslím si, že naše armáda má mít povinnost nakoupit potřebné vybavení řádně, zákonně a transparentně, ale především také efektivně a podle skutečné aktuální potřeby. Ale co odpovídá skutečným potřebám armády v oblasti balistické ochrany? Osobně bych v tom nehledal žádnou složitou vědu, prostě bych se zeptal zkušených vojáků, válečných veteránů, poddůstojníků, rotmistrů, praporčíků a poručíků, co potřebují, co je skutečně dobré v boji, co je pro ně osvědčené, co se dobře nosí a přitom dobře chrání. Právě oni jsou totiž schopni nejlépe posoudit a poradit.

Zákony musíme dodržovat, ale za jakou cenu? V těchto případech hazardujeme s životy a zdravím našich synů a dcer, manželů a manželek, kteří slouží naší zemi a pomáhají budovat bezpečnější svět pro všechny. Důležitá rozhodnutí bychom měli dělat s rozumem a odpovědně. I když není v ekonomických silách země zajistit našim vojákům to nejmodernější vybavení, měli bychom zajistit to nejlepší dostupné. To je povinnost odvážných politiků, co myslíte?

František Gábor, kandidát TOP 09 na hejtmana v Libereckém kraji

zdroj: echo24.cz, 1.  8. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme