Chalánková: Chudoba a sociální vyloučení hrozí 1,58 mil. obyvatel ČR

Komentář poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové

Chudoba a sociální vyloučení hrozí 1,58 mil. obyvatel ČR. I tak je na tom Česká republika ale nejlépe ze zemí EU. Ve 28 státech evropské unie hrozí chudoba až čtvrtině obyvatel, u nás tedy zhruba patnácti procentům.

11. 2. 2014

Bohužel jde o neblahý jev, kterému je třeba čelit a lidem pomáhat. Zejména v případech, kdy se jedná o špatnou situaci rodin s dětmi. Odborníci sledují tři kategorie - příjmovou chudobu, materiální deprivaci a práci. Pod hranicí příjmové chudoby tak žilo v České republice 990 tisíc lidí, ale z toho 256 tisíc dětí! Bez pomoci státu ve formě dávek, podpor a důchodů by se chudoba týkala až 38 procent lidí. Díky podpoře státu se jedná o 9,8 procent. Vzhledem k výdajům státu na tuto oblast jsou dávky u nás v republice ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi vypláceny efektivně.

Co je ale obrovským problémem? To je dopad chudoby na rodiny s dětmi. Extrémním případem sociálního vyloučení je pak ztráta bydlení. Situace v oblasti bydlení dospěla až k nešťastným tzv. “ubytovnám“, kde lidé platí za bydlení větší částky než na volném trhu s byty. Přesto jsou v pasti, protože běžné bydlení je pro ně většinou nedostupné. Touto vážnou situací se zabýval sněmovní Výbor pro sociální politiku na svém jednání 23. ledna. Výbor pozval příslušná ministerstva - Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo vnitra - ke koordinovanému postupu. Výbor uspořádá k dané problematice odborná setkání a bude nadále společný postup sledovat.

Vzhledem k situaci zejména dětí a vzhledem k nebezpečí narůstání extrémismu se jedná o prioritu mé politické práce.

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

parlamentnilisty.cz, 10. 2. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme