Babišův střet zájmů a kdo protiprávně udělené dotace zaplatí?

1. 12. 2018
Je ostuda, že orgány našeho státu se nejsou sto dobrat pravdy a musí nám ji odhalit až právní služba Evropské komise. Otázka je, kdo to zaplatí. Jak to vidím já?

1. Právního stanoviska, o kterém je dnes řeč, se bude zřejmě Komise držet při proplácení dotací naší zemi. Kohezních i zemědělských. Neproplatí nejen nové dotace, neproplatí zřejmě ani část těch, co firmy AGF obdržely (je otázka, jak moc zpět). Skutečná "akce" nastane, až ředitelství Komise bude dle tohoto posouzení postupovat u konkrétních plateb.

2. Vláda se může rozhodnout tento postup Komise napadnout u Soudního dvora (mám pocit, že to nemá odkladný účinek, ale mohu se mýlit).

3. Dotace, které tedy firmy Agrofertu obdržely, nebudou v souladu s právem EU (ale i našim, neb nařízení do něj patří). A to i přes to, že managementy firem si jistě myslí, že "v tom jsou nevinně". Problém totiž vznikl tím, že vlastník firem je v konfliktu zájmu kvůli své pozici premiéra (a dříve ministra), kde o evropských penězích spolurozhoduje.

4. Náš stát je musí chtít od firem získat zpět, a nikoliv je nechat zaplatit nás ostatní. Neb nejsou v souladu s právem. Pokud by se stát do toho neměl, byli bychom v situaci, kdy některé podniky obdržely dotace = státní pomoc, ve velkém rozsahu (u holdingu v řádu miliard ročně). Takováto státní pomoc v EU podléhá schvalování Komise. Vláda by buďto o schválení musela požádat, a nebo by musela peníze, jako neschválenou veřejnou podporu, požadovat zpět.

5. Úřady, které dotace poskytly (zemědělské a kohezní), by se měly odpovídat z toho, jak dospěly k rozhodnutím, které neodpovídají zákonům (mj. já na svůj dopis na SZIF odpověď dosud nedostal).

Takže, z toho, jak to dnes vidím a kam to zřejmě směřuje, soudím, že by vyžadovalo opravdu velkou ekvilibristiku pokusit se peníze firmám holdingu zachránit (a to snad není úkolem státu). Doufám, že pokoušet se o něco takového nenapadne snad ani ministry a poslance ANO, kteří jsou konec konců, stejně jako u minulých "kauz", těmi, co nejvíce rozhodují o tom, jak naše země bude dále vypadat.

Peníze, které od EU nedostaneme proplaceny, by se tedy měly státu vrátit, pokud by se AGF nerozhodl raději některé své firmy "zlikvidovat".

Luděk Niedermayer

Poslanec Evropského parlamentu (TOP 09)

Osobnosti:
Luděk Niedermayer