Adamová: Zlepšováky koalice, které decimují venkov

13. 3. 2017

Budeme usilovat o zlepšení života na venkově a jeho celkový rozvoj, říká koaliční smlouva, pod kterou jsou podepsáni pánové Sobotka, Babiš a Bělobrádek. Realita? Zavádění EET, kontrolního hlášení a dalších nových povinností, které nejvíce postihují venkovské hospody a obchůdky. Ukázka toho, jak upřímně to s venkovem vláda myslí. A také s celou naší zemí. 

Hospody a místní koloniály jsou pro venkovské obyvatele jedním z nejčastějších míst setkávání. Jméno hostinského a prodavače zná každý. Všichni se spoléhají na to, že si přes den nakoupí, co potřebují nebo co zapomněli koupit během většího nákupu ve vzdáleném supermarketu. A když mají chuť zajít na pivo? Nemusí ho pít sami doma. Jenže budoucnost těchto služeb není jistá. Konkurence je veliká, nájmy i cena práce rostou a především venkovské obchody proto už dlouhou dobu bojují o přežití. A jejich majitelům vláda tluče další hřebíčky do rakve. S příchodem EET uhodila na hlavičku toho posledního. 

Stejně jako v Opatovci. Obci kousek od Svitav, v mém rodném Pardubickém kraji. Opatovec má asi 700 obyvatel. Je tam (tedy vlastně byla, v prosinci zavřela) hospoda a klasický krámek se smíšeným zbožím. Až se ten zavře, nezbude paní Novákové, které bylo letos osmdesát, nic jiného než jezdit na nákup do supermarketu. Z Opatovce je to 15 km, ale autobus jezdí jen několikrát denně. Paní Nováková si bude muset i kvůli nákupu nezbytných potravin udělat výlet nejmíň na půl dne. 

Máme jásat, že vláda „narovnala podnikatelské prostředí“ a tím zdecimovala venkov? Pan ministr Jurečka, byť všechny návrhy sám pomohl schvalovat, se teď začal tvářit jako zachránce. Přišel s nápadem dotovat venkovské obchody. Takže milí majitelé obchodů, vláda to s vámi má asi takhle: Něco funguje? Zregulujeme to a pořádně to zdaníme! Přestalo to fungovat? Dáme na to dotaci! Budete na nás závislí. 

Co si myslet o tom, když vláda nyní tvrdí, jak si uvědomuje, co EET a kontrolní hlášení, způsobují? Opozice na důsledky těchto nápadů upozorňovala od začátku. Tak masivní nástroj, jakým EET je, se neměl nikdy zavést. Daně se samozřejmě platit mají! Proč ale začínat se spravedlivým podnikatelským prostředím od těch nejmenších a zavírat oči nad velkými daňovými úniky? Vládní „zlepšováky“ se dnes tvrdě setkávají s realitou a na ignoranci koalice už doplácíme všichni. A pro venkov to platí tuplovaně.

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Zdroj: Echo24.cz, 13. 3. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme