Adamová: Vítejte v roce 2030

8. 2. 2017

Roman chce už dlouhá léta podnikat. Nikdy pro to ale neměl lepší podmínky než dnes. Se svým šéfem se ráno dohodl na odchodu. Pružnost trhu práce odpovídá moderní době, takže v tom nebyl žádný problém. Za všechna ta léta, která ve firmě strávil, mu zaměstnavatel vyhověl. 

Roman je typickým zástupcem střední třídy. Jeho žena je architektka, on sám se za svou kariéru vypracoval až na post uznávaného manažera v softwarové společnosti. Obě jejich děti studují. Dcera na technické univerzitě – už odmala pozorovala tátu při práci. Díky tomu, že homeoffice je běžná věc, byl totiž často doma a ji stejně počítače vždy bavily víc než panenky. Syn chce po gymnáziu studovat zahraniční obchod. Rozhodl se pro to během půlročního studia v Anglii, ze kterého se před týdnem vrátil. 

Dnes už je všechno jinak. Lidé v Česku platí stále nižší daně, stát s nimi hospodaří natolik efektivně, že jeho náklady jsou nižší. A také zrušil veškeré zbytečné plošné restrikce na všechny zaměstnance a podnikatele. A sází na vzdělané a aktivní lidi. I díky tomu je střední třída stejně silná, jako v sousedním Rakousku nebo Bavorsku. 

I proto se konečně Roman odhodlal. První krok a může začít realizovat projekt, který nosí v hlavě. Dosud totiž nikdo nevyvinul software na organizaci spotřeby energie v domácnostech. Bude to na něm. Stačí jen sáhnout po smartphonu a během pár minut má založenu firmu. Jeho start v podnikání bude jednodušší i v tom, že státní dotace a investiční pobídky stát dává pouze začínajícím, malým a středním podnikatelům. Tytam jsou miliardové dotace pro velké firmy a korporace. Romana láká také představa, že menší firmy mají zajištěnou účast na veřejných zakázkách. 

I když není právě nejmladší, uvědomuje si, že úspěch nepřichází okamžitě. Ale chce si splnit svůj životní sen a pro rodinu vytvořit zázemí – rodinnou firmu, kterou by předal příštím generacím. Nikdy pro to neměl lepší podmínky než dnes. Vítejte v roce 2030.

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Zdroj: Echo24.cz, 8. 2. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme