Adamová: Rodiny ocení nižší daně a víc investic do vzdělání

31. 1. 2017

Dvakrát víc na děti? Sociální demokracie přišla s novým předvolebním nápadem. Dvojnásobné zvýšení přídavků na děti, které dostane o 300 tisíc rodin víc, zatíží stát o dalších pět miliard korun. Plus náklady na nové úředníky, kteří budou tuto masivní dávku posuzovat, zpracovávat a vyplácet. Na podpoře rodin se shodneme, ale jak to udělat dobře? 

Návrh ČSSD vychází z typického socialistického přístupu – stát vybírá od lidí na daních peníze, které následně přerozděluje zpět. Část těchto peněz se však po cestě „poztrácí“, protože přerozdělující úředníci něco stojí. 

TOP 09 proto dlouhodobě říká: Vynechejme tuto část! Jednoduše vybírejme od lidí méně, respektive jim zvedněme čisté platy. Sociální dávky, tedy i přídavky na děti, nechejme jen pro ty skutečně potřebné. Vážně si tady někdo myslí, že je dnes v Česku potřebuje 700 tisíc rodin? Jedné věci nerozumím. ČSSD tvrdí, že zvýšením přídavků na děti podporuje pracující rodiče. Zároveň říká, že daňové slevy na dítě nestačí, protože nepodporují nízkopříjmové rodiny nebo rodiče, kteří přijdou o zaměstnání. Také vnímáte ten nesoulad? 

Daňové slevy na dítě podporují všechny pracující rodiče. A těm chudším pomáhá tzv. daňový bonus. Ti nejenže nemusí na daních zaplatit nic, ale ještě jim stát zaplatí. Až 60 300 korun ročně. Daňové slevy a daňové bonusy se týkají už i rodičů s minimální mzdou. 

Rodinná politika, jak ji chápu já, nestojí jen na přímé sociální podpoře státu a daňových úlevách. Jsou tady také veřejné služby, tedy investice do vzdělávání a dalších služeb pro rodiny. V tom Česká republika zaostává. Vzdělávání je u nás dlouhodobě podhodnoceno. Investujme do něj a vychovávejme generaci, která v budoucnu nebude na sociálních dávkách závislá. 
Jsem pro podporu rodin. Podporujme pracující rodiny snížením daní, investujme do vzdělávání a dalších rodinných služeb, ale sociální dávky dávejme pouze těm, kteří to skutečně potřebují.

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Zdroj: Právo, 31. 1. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme