Adamová: Předvolební populismus vlády

14. 7. 2017

Vybrat, přerozdělit, uplatit. O to jde vládě především. Připravte si peněženky!

Celých 50 miliard korun navíc. O tolik zadluží daňové poplatníky navržený rozpočet, třebaže zažíváme ekonomický růst. Je to hořký účet za populistické předvolební taháky, které mají tuto vládu udržet u moci. A na co že si vlastně půjčujeme? Jen na sociálních dávkách chce v roce 2018 vláda vyplatit o 34 miliard korun více, než v tomto roce. Přijde Vám to moc? To je jen začátek… V roce 2020 to bude podle této vlády ještě o 75 miliard víc než letos. Celkem 611 miliard. Jen si to představte.

Výdaje na sociální dávky představují nejvýznamnější položku státního rozpočtu. Současná vlády tyto výdaje každý rok opakovaně zvyšovala a pro rok 2018 tomu nebude jinak. Důvodem jsou vládní „zlepšováky“, které před volbami koalice prosadila. Například zvýšení dlouhodobé nemocenské ve spojení s novou dávkou “otcovské poporodní volno” nebo pečovatelské dovolené vyjde daňové poplatníky na 5,2 miliard korun. O dalších téměř pět miliard více zaplatíme v příštím roce také za dávky státní sociální podpory, kam spadá mimo jiné i trvale se zvyšující příspěvek na bydlení. Nejvíce však zaplatíme za změnu ve výpočtu důchodů, konkrétně o 21,6 miliard více než letos. Samozřejmě souhlasím s tím, že když se ekonomice daří, měli by to ve svých peněženkách pocítit i důchodci. Stalo by se tak ale i bez zásahů socialistické vlády, protože růst důchodů je vázán na mzdy, které se v současné době zvyšují.

Vláda si s veřejnými penězi příliš hlavu neláme. Vždyť i tam, kde by se slušelo šetřit, nebo aspoň dávky nezvyšovat, kabinet bezostyšně rozhazuje. Například přídavky na dítě se meziročně zvyšují o 300 korun. A protože z cizího krev neteče, rozšiřuje se i okruh příjemců, kteří mají na tuto dávku nárok. Střední třída to přece zaplatí!

Zvyšování této a naprosté většiny dalších dávek prosadila vláda v posledním roce svého vládnutí. Náhoda? Nebuďme bláhoví! Je to jen důmyslný úplatek vybraným skupinám voličů, který má současné garnituře zajistit další čtyři roky u kormidla. Slíbený vyrovnaný rozpočet se nekoná. Vláda dál projídá rozpočet a populistickými kroky nadbíhá voličům. Naše děti ale tvrdě pocítí, že státní kasa není bezedná studna. My možná ještě ne, ale naše děti za nezodpovědnou hospodářskou politiku agrosocialistické vlády zaplatí určitě. Do té doby se můžeme připravit na zvyšování daní.

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Zdroj: Forum24.cz, 14. 7. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme