Adamová: Má být důchodová komise jen fíkovým listem?

4. 2. 2019

Je to už trochu ohraná písnička, zaseknutá deska. Poslední tři vlády stále mluví o potřebě důchodové reformy, ale u slov to končí. Když přijde na lámání chleba, deska se zasekává. Programové prohlášení druhé Babišovy vlády z června 2018 má hned na své první stránce výčet hlavních strategických směrů. Co se skrývá pod bodem číslo jedna?

            „Chceme důchodovou reformu“. Půl roku po zveřejnění programového prohlášení přichází pozvánka do odborného pracovního týmu pro důchodovou reformu, kterou kvituji, a očekávám odbornou diskusi nad skutečně propracovanou a funkční reformou, která zajistí, že bude na důchody pro současné i budoucí seniory.

            Minulý týden ministryně Maláčová pracovní tým oficiálně představila. Nazývá ho komisí „pro spravedlivé důchody“. V první řadě chce komise řešit nízké důchody žen, druhým krokem má být dřívější odchod do důchodu u fyzicky náročných profesí. Vracím se ve svém očekávání nohama na zem. O důchodové reformě zde skutečně nemůže být ani řeč.

            Souhlasím s paní ministryní Maláčovou v tom, že je potřeba nad podobou budoucího důchodového systému vést diskusi napříč politickým spektrem, opřenou o názory odborníků. Musíme se ale bavit o komplexní změně celého systému penzí, ne o kosmetických úpravách. Stěžejní je přitom dlouhodobá udržitelnost důchodů.

            V TOP 09 na to upozorňujeme už deset let. Zapravdu nám dávají odborníci, OECD a v nedávné zprávě i Národní rozpočtová rada, podle které Česko bez skutečné důchodové reformy do padesáti let zkrachuje. Ale prioritou pro novou důchodovou komisi je vyrovnání důchodů mezi muži a ženami. Ano, je to důležité, ale skutečně jde o řešení hlavního problému?

            Na jedné straně zde totiž máme stárnutí populace, na straně druhé zastropovaný věk odchodu do důchodu. To dříve či později povede k tomu, že na důchody zkrátka nebude nebo se z nich stane nízká chudinská dávka.

            Proto musíme navázat důchodový věk na vývoj očekávané délky života a zabývat se skutečnými reformními opatřeními. S tím budu přicházet na jednání komise.

            Jediná skutečná reforma, která tu od revoluce vznikla, byla z dob účasti TOP 09 ve vládě. Následná levicová vláda však základy, na kterých se mohlo stavět, zbořila a nenabídla náhradní řešení. Důchodový systém, tak jak funguje dnes, je ale časovaná bomba, která stále hlasitěji tiká. A fíkový list s názvem „důchodová komise pro spravedlivé důchody“ ji neutiší ani nezakryje.

Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09

Zdroj: Právo, 4. 2. 2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme