Adamová: Bořit je vždycky jednodušší než stavět

7. 3. 2017

Na schůzi Sněmovny se opět dostaly na přetřes důchody. Vládní strany pomalu, ale jistě posouvají Sněmovnou novelu zákona, která má údajně za cíl přinést lidem jistotu. Jistotu, že budou chodit do důchodu nejpozději v 65 letech. 
Jenže to má háček. Platit to bude až od roku 2030 a už během následujících pěti let musí dojít k přehodnocení. Tak jaká pak jistota, že? 

Vláda si z lidí dělá doslova legraci, pokud si myslí, že tuto hru na jistotu tzv. zastropování věku odchodu do důchodu jí neprokouknou. Lidé však nejsou hloupí, aby si neuměli sami vyhodnotit, že v tomto případě šlo jen o laciný předvolební trik, neboť poprvé se o tématu začalo hovořit kdy? No shodou náhod zrovna před krajskými volbami na podzim 2016. Náhoda? Nemyslím si. 

Debata se však nesla i v obecnějším duchu. Mnohokrát v tomto volebním období jsme vládu žádali, aby představila řešení penzijního systému. Skutečné řešení, ne jen přelakování doplňkového penzijního spoření narůžovo. 
Na začátku volebního období sestavila vláda důchodovou komisi. To je v pořádku, každá vláda si takový poradní orgán může ustanovit a měla by jej i úkolovat. Jenže hlavním úkolem pro Potůčkovu důchodovou komisi bylo: zrušení druhého pilíře. 
Tedy Sobotkova vláda řekla jasně „řekněte nám, jak zbořit zavedený systém“, ale jak nějaký lepší, funkční postavit, to ji nezajímá, to nepotřebuje. Bořit umí každý, ale stavět je mnohem složitější. A to vláda evidentně nechce, zřejmě proto, že to prostě neumí. 

Zajímavým, ne však novým prvkem všech diskusí nad tématem udržitelného penzijního systému je, že se všichni napříč politickými stranami shodnou, že reformu skutečně potřebujeme. Jenže když dojde na otázku, proč tedy vládní koalice žádnou nepřipravuje, to už se k odpovědím nikdo nemá. Ani odpovědná ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. 
Nejsměšnější pak jsou neustálé odkazy na to, jak prý byla reforma z období Nečasovy vlády nevýhodná pro nízkopříjmové skupiny, které nemají z čeho spořit si na důchod ve světle několika změn, které přinesla tato vláda pro doplňkové penzijní spoření. 

Tak například se vláda chlubí tím, že lidé nově mohou spořit na důchod i vlastním nezletilým dětem. Takže ti, kteří nemají na to, aby si odkládali na stáří své vlastní, mají mít užitek a radost z toho, že nově mohou využít nabídky spořit i dětem? To je doslova výsměch jejich vlastním voličům. 

Bohužel na nezodpovědnost vlády doplatíme úplně všichni. Penze se budou týkat skoro každého z nás. Jedno je však značně nejisté: kde na ně budeme brát. Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL je plně zodpovědná za to, že promarnila čtyři roky a posunula nás zas o kus dál k propasti, do níž můžeme s nereformovaným a těžko udržitelným systémem záhy spadnout. 

Markéta Adamová, místopředsedkyně TOP 09

zdroj: Právo, 7. 3. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme