Adamová: Bianco šek na vděčnost

26. 3. 2020

Ještě v lednu si jen málokdo dokázal představit, jak bude život v Česku vypadat na začátku jara. V březnu dění kolem nás připomíná postapokalyptické sci-fi. Naštěstí spontánní vlna solidarity a soudržnosti ve společnosti kulisy kolem nás zkrášluje. Na méně důležité politické rozepře dnes není prostor, přesto bychom měli upozorňovat na některé méně zřejmé věci. A jednou z nich je i role Číny v současné krizi.

Před novináři se v pátek před polednem odehrála scéna, která se mohla v televizi jevit jako první úspěch v boji s pandemií. Vládní představitelé na ruzyňském letišti netrpělivě vyčkávali náklad zdravotnických pomůcek, který přivezlo letadlo společnosti China Eastern. Je to mnohem důležitější okamžik, než by se mohlo zdát. Velmi pravděpodobně je to totiž moment, kdy byl podepsán bianco šek na vděčnost.

Role Číny v celém příběhu je klíčová. Byla to právě Čína, která již od začátku nákazy zásadně omezila tok pravdivých informací. Neštítila se ani umlčovat lékaře, kteří zbytku světa říkali pravdu. Ve chvíli, kdy epidemie v Číně vrcholila, poslala Česká republika Číně letadlo se zdravotnickými pomůckami. Pomoc jsme podporovali, jenže než se do Číny dostala, už nebyla potřebná.

Pak se role obrátily. Epicentrum nákazy se přesunulo do Evropy. Zdravotnické pomůcky dnes od Číny nakupujeme my za doprovodu vášnivých ovací a vděku státních představitelů. V tom je háček. Zatímco více než miliardová Čínská lidová republika od nás dostala pomůcky jako humanitární pomoc zdarma, my je teď od světové velmoci draze nakupujeme. Čína za to navíc sklízí nekonečný vděk u prezidenta země i čelných představitelů státu. Jeho nedávné vystoupení, původně avizované jako projev, se stalo trapnou ukázkou nekritické adorace Číny. Přitom prezident v projevu nezmínil statečnost našich občanů, kteří každý den zabezpečují fungování této země a mnohdy u toho riskují zdraví, či dokonce život.

Je zřejmé, že právě prezident bude až do konce mandátu zásluhy za tento obchod s Čínou přisuzovat vlastním aktivitám v minulosti. Ráda bych připomněla, že Slovensko obdrželo zásilku materiálu den před námi. Přitom nikdo nemůže říci, že by slovenská prezidentka podlézala Pekingu.

Evropská pomoc ve stínu

Ve stínu „zaplacené pomoci“ se nemluví o plánovaném balíčku Evropské komise. Právě Komise má v boji s koronavirem uvolnit celkem 37 miliard eur, přičemž dle předběžných návrhů má Česká republika využít téměř 1,2 miliardy eur. Peníze by dle plánu měly sloužit na podporu oblastí, které trpí nejvíce. Další plánovaná pomoc by měla spočívat v uvolnění peněz z tzv. fondu solidarity či fondu pro zmírňování dopadů globalizace. EU chce jednat rychle. V ideálním případě by pomoc měly členské státy a Evropský parlament schválit do dvou týdnů.

Je zřejmé, že Evropská unie i její členské státy nebyly na takovou krizi dostatečně připraveny. I proto je teď nutné zvolit různé strategie pokrývající krátkodobé i dlouhodobé důsledky pandemie. Z hlediska logistiky a výroby je nezbytné pokrýt krátkodobé potřeby nakupováním ochranných pomůcek i v Číně. To nás ale nesmí zavazovat k tomu, abychom čistě z vděku ustoupili z principů a politiky, které jsme k současné Číně zastávali. Naopak jako Evropa musíme dbát na to, abychom se z této krize dostatečně poučili a na tu příští byli připravenější. Pokud má totiž Evropská unie ukázat svoji opravdovou sílu, musí to ukázat v následujících měsících a letech. Jako Česká republika musíme být u toho a nevnímat tolik tu vábnou pompéznost nákladních Ruslanů, které teď pozorujeme na východním obzoru.


Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Zdroj: Lidové noviny, 26.3.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme