Adamová: Babišův střet zájmů v plné nahotě

Komentář poslankyně TOP 09 Markéty Adamová

Na počátku byl silně kritizovaný výrok v rozhovoru pro internetový server ECHO24.cz ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (hnutí ANO), kterým bagatelizuje období protektorátu. Doslova řekla: „(…) ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo.“  Rozhovor zde.

25. 3. 2014

Ačkoliv se nakonec paní ministryně opatrně omluvila a svůj výrok vysvětlovala, to zajímavější v této „kauze“ se odehrálo během brífinku po jednání vlády. Ministr financí Andrej Babiš zde zcela průkazně předvedl nejen v jak velkém střetu zájmů ve skutečnosti je, ale i jaký typ politika máme ve vládě: nelíbí-li se mu jak referují média o členech vlády nominovaných za jeho hnutí? - začne vyhrožovat majetkovými přiznáními, nad čímž ministerstvo, které řídí, bdí. To je něco naprosto bezprecedentního. Hnutí, které chce pozvednout politickou kulturu, jak mnohokrát deklarovalo, nám v praxi předvádí, že se naopak propadáme hlouběji a přibližujeme se k praktikám platným v nedemokratických společnostech.

Čeho se tedy ještě od ministra financí, majitele skupiny Agrofert, jemuž patří podstatná část médií, dočkáme? Bude dělit média na ta pohodlná a ta, nad nimiž bude provádět větší dohled, ať už si k tomu vybere jakýkoliv jemu (coby ministrovi) dostupný nástroj?

Další na řadě pak mohou být konkurenti v oblastech, ve kterých Agrofert taktéž podniká. Chemička, která nepatří do skupiny Agrofertu, bude poctěna častějšími kontrolami, třeba z finančního úřadu, aby byla jistota, že to co se někde povídá, se může zodpovědně potvrdit či vyvrátit?  Tento druh šikanózního jednání, který by pan ministr mohl na své konkurenty používat, zní sice jako za vlasy přitažená obava, ale copak ještě po těchto výrocích můžeme říci, že to by si jako ministr nedovolil? Zvláště za situace, kdy o tom většina médií pomlčí?

Odkaz na tiskovou konferenci vlády: ZDE 

Markéta Adamová, poslankyně TOP 09

25. 3. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme