Adamová: Policisté neznalostí zákona poškozují oběti trestného činu

9. 9. 2016

Vážený pane ministře,

v poslední době se často setkávám s lidmi, kteří se zabývají problematikou neplacení soudem stanoveného výživného. Ať už jsou to advokáti, organizace, které se snaží svým klientům v této životní situaci pomoci, nebo přímo rodiče, převážně ženy-matky. Maminky mi líčí své příběhy, které mají často velmi podobný scénář: bývalý manžel dlouhodobě neplatí výživné, když už tak jednou za tři čtyři měsíce pošle nějakou symbolickou částku. Oficiálně nepracuje, majetek má psaný na někoho jiného a exekutoři jsou na něj krátcí. Matky se pak ocitají často v situaci, kdy nemají jinou možnost, než podat trestní oznámení. Mnoho výpovědí má ještě jedno společné a to je často zmiňovaná neochota policistů.

Policisté by měli být rodičům v této tíživé životní situaci stoprocentně nápomocni. Místo toho však řada z nich od podání trestního oznámení odrazuje. Například mylně informují, že nelze na neplatiče výživného podat trestní oznámení, jelikož projevil snahu tím, že jednou za čas pošle symbolickou sumu. V § 196 ani 197 trestního zákoníku přitom nic o projevení snahy není, jedinou možností je tzv. účinná lítost, splacení dlužné částky před vyhlášením rozsudku.

V některých konkrétních případech, se kterými jsem se měla možnost seznámit, byli policisté krajně nezdvořilí a během podávání trestního oznámení zaznívají z úst policistů i poznámky typu: „To jste nevěděla, s kým si děláte dítě? Měla jste si pořídit milionáře, který by Vás živil.“ Uznejte, že takováto slova jsou přinejmenším za hranou slušného chování.

Nechci plošně kritizovat postup všech policistů, vím, že spousta z nich dělá svou práci pečlivě a svědomitě. Nicméně i jim pak někteří kolegové kazí pověst.

Vážený pane ministře, žádám Vás, abyste v tomto sjednal nápravu. Uvažujete v této souvislosti například s povinným školením policistů nejen v právní , ale také například v otázkách vztahové a rodinné politiky apod.?

Školení by mělo policistům objasnit výklad zmíněných ustanovení tak, aby jich bylo užíváno skutečně k ochraně zájmů dětí. Věřím, že i tato problematika by neměla uniknout vaší pozornosti.

Děkuji Vám za odpověď.

Osobnosti: