× Staňte se našimi členy!

Schwarzenberg: Kdokoliv bude zvolen, má moji stoprocentní podporu

23. 11. 2019

Dosavadní předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zahájil svou zprávu o činnosti zhodnocením uplynulých dvou let, které strávil ve funkci předsedy TOP 09.

„Jsem velmi dojat, že tu dnes mohu stát a že mohu říci, že mi bylo velkou ctí vést dva roky TOP 09. Z mého pohledu byly tyto dva roky úspěšné. Dnes budeme rekapitulovat dva roky TOP 09 od minulého sněmu, který proběhl na tomto místě,“ řekl ve svém projevu končící předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a  zdůraznil hodnotové ukotvení TOP 09 i to, kam by měla strana po sněmu směřovat.

„Často naši oponenti vytvářeli dojem, že jsme ideově nejednotní. Snažili se nás rozdělit na konzervativce a liberály. Ale to, co spojuje současné odcházející vedení a generaci otců zakladatelů, jsou přece hodnoty TOP 09. Málokterá strana je tak silně ideově vyhraněna. Proto je TOP 09 unikátní, proto jsem začal své vystoupení dnes tím, že Česká republika potřebuje silnou TOP 09. Není jiná alternativa, jiná pravice, která by mohla TOP 09 nahradit. My všichni máme obrovskou odpovědnost. Až odsud zítra odejdeme, dělejme vše proto, aby TOP 09 dále sílila. Společné hodnoty jsou to, co nás spojuje. Všichni vyznáváme hodnoty svobody a demokracie, byť to dnes vypadá, že to není v moderní marketingové době výhodou. Všichni hájíme prozápadní orientaci této země, všichni hájíme odpovědnou hospodářskou politiku vlády, kterou dnes nemáme. Všichni hájíme principy právního státu, všichni známe význam vzdělání pro společnost. To jsou naše hodnoty a v tom jsme jedineční. To rozvíjejme a uchovejme si to,“ uvedl Jiří Pospíšil.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ve svém projevu nabádal členskou základnu k větší aktivitě. „My staří dědci už pomalu odcházíme, ale vím, že je na vás, aby naše děti a naši vnuci měli to štěstí žíti v podobných podmínkách. Braňte to prosím a jděte do práce. My jsme sice skvělá parta, jako strana, kamkoliv jsem v krajích českých zavítal, tak jsem viděl bezvadné lidi. Ale jako spoustu mých přátel a včetně mě samotného někdy nedostatečně pracujeme, nejsme dosti plní, nepracujeme v plném nasazení, přičemž ta doba to prosím požaduje, abychom opravdu všude pro tuto stranu pracovali. Ne kvůli straně, ale kvůli těm hodnotám, o kterých jsem mluvil a kvůli existenci svobody našich dětí a našich vnuků. Prosím, abyste si to opravdu uvědomili,“ řekl Karel Schwarzenberg a dodal: „Přeji vám silné nasazení a přeji oběma kandidátům mnoho štěstí. Kdokoliv bude zvolen, má moji stoprocentní podporu, dokavaď je ještě dědek starej nějaké podpory schopný.“

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: