Rakušan: TOP 09 je stranou s jasným hodnotovým vymezením

7. 1. 2018

(projev 1. místopředsedy STAN Víta Rakušana na 5. celostátním Sněmu TOP 09)

Vážený pane čestný předsedo Schwarzenbergu, vážený pane předsedo Kalousku, vážené delegátky, vážení delegáti sněmu TOP 09,

dovolte mi, abych jménem svým i jménem Starostů a nezávislých poděkoval za pozvání na váš sněm. Samozřejmě, že se u zástupce Starostů a nezávislých asi trochu očekává, že se bude ohlížet za naši dlouhou společnou minulostí, která přese všechno byla úspěšná. Ale možná váš sněm přišel v nejlepší možnou dobu. Váš sněm přišel po tom, co první týden zasedala Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky v novém složení. Přišel po tom, co se ukázalo, že nastupuje do této doby nepoznaná arogance moci, že nastupují takové mocenské struktury, které jsme si v liberální demokracii 90. let, prvního desetiletí 21. století neuměli ani představit. Že přichází něco, co na nás všechny, kdo demokracii a svobodu jednotlivce vnímáme jako základní hodnotu, vyzařuje ohromnou hrůzu a zděšení. Po prvním týdnu zasedání poslanecké sněmovny máme v jejím čele komunistu, máme v jejím vedení člověka, který se hlásí k netoleranci, máme tam zástupce strany, která jednoznačně musí být do budoucna chápána jako přímo ohrožující demokracii. Vyjadřovat se v této atmosféře k tomu, co se někde v minulosti stalo mezi TOP 09 a Starosty a nezávislými, co se stalo v historii mezi TOP 09 a KDU-ČSL je přece nemístné. Musíme si uvědomit, jaké priority zastáváme a co nás spojuje. Do dalších let musíme zapomenout úplně na všechno, co nás rozdělovalo a rozdělilo. Musíme stát společně za tím, aby demokracie zůstala v České republice zachována. Já jsem přesvědčen, že kdyby kterákoliv strana onoho Demokratického bloku, ale dokonce i kdyby sociální demokracie vyhrála parlamentní volby v České republice, tak se neobávám o to, že moje děti budou žít v demokracii.

V současné době je ale ten pocit a atmosféra v poslanecké sněmovně úplně jiná. My se skutečně můžeme obávat o to, jak bude za 4 roky tohoto mocenského uspořádání v poslanecké sněmovně vypadat kvalita demokracie v České republice. Ten strach je oprávněný. Není to strašení občanů České republiky. To, že vládní většina, která je jasně formována skrze hnutí ANO, KSČM a SPD, nezvolí zástupce Demokratického bloku Petra Fialu do vedení poslanecké sněmovny, o něčem svědčí. Ti, kteří nám celý týden říkají, že se volí podle poměrného zastoupení, to sami poruší při první příležitosti a zástupce druhé nejsilnější strany do vedení sněmovny nezvolí. Je to jednoduchá arogantní demonstrace síly, s kterou se budeme stále potkávat. Tato situace vyžaduje nikoli umělé spojení demokratických sil do umělého subjektu, který by třeba nebyl v této fázi ještě schopen překonat osobní animozity, které v průběhu let vznikly. Je ale potřeba ideově spojovat lidi, kteří si myslí, že demokracie, byť mohou mít jiné dílčí názory, je uspořádání, které tady chceme mít, že v něm chceme vychovávat naše děti. O čem jsem přesvědčen, TOP 09 takovou stranou je. TOP 09 je stranou, která má jasné hodnotové vymezení, je proevropská, je prozápadní, má díky svému čestnému předsedovi obrovské renomé v zahraniční politice a má také jasný pohled na zahraniční politiku. Je to strana, která samozřejmě bude vždy podporovat i na funkci prezidenta České republiky jistě takového kandidáta, jehož zahraničně-politická orientace je jasná a zřetelná. Chtěl jsem i vás v TOP 09 poprosit o to, abyste i vy byli schopni zapomenout na to, co jsme si udělali a provedli, jsou různé interpretace historie, tak tomu bývá. To by mohl potvrdit i pan Bezecný jako historik i jako můj učitel mimochodem. Dámy a pánové, těším se na spolupráci dvou rovnocenných partnerů v Poslanecké sněmovně. Naše poslanecké kluby jsou malé. Jak jsem se díval na zasedací pořádek, tak budeme sedět vedle sebe. Každý budeme mít svého silného předsedu poslaneckého klubu. A já doufám, že právě jako rovnocenní partneři, s novým vedením TOP 09, budeme schopni spolupracovat na tom, co nás spojuje. Blíží se senátní volby, blíží se evropské volby, a to je přece obrovská výzva pro to, abychom hledali taková řešení, která hrůzu nedemokracie pomohou odvrátit. Přeji vám, abyste si zvolili takové vedení, které tuto cestu pro TOP 09 otevře. Takové vedení, které umožní širokou spolupráci s ostatními politickými subjekty na politické scéně, které považujeme za demokratické. Kdybych se přece jenom vrátil k nějakému příměru rozdělení TOP 09 a STAN a myslel na rozdělení Československa, tak to v té době každý vnímal jinak. Někdo se z toho radoval, někomu to bylo líto, ale ten rozchod nakonec dopadl dobře. Pokud mám u toho příměru zůstat, jezdím na Slovensko rád a Slováky mám rád. Děkuji za pozornost.  

Vít Rakušan, 1. místopředseda STAN

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme