× Staňte se našimi členy!

TOP 09: Odpovědí na aktuální výzvy jsou svoboda, právo, bezpečí

28. 11. 2015

O aktuálním dění ve světě, nových společenských tématech i politických výzvách diskutovali dnes delegáti 4. Celostátního sněmu TOP 09 v Praze. Definovali programová východiska, s nimiž půjde strana v dalším období do voleb. klíčový dokument s názvem Svoboda, právo, bezpečí bude strana v dalších měsících debatovat v regionech.

Boj o občanské svobody, imigrační politika, ohrožení z Ruska, takzvaný Islámský stát (ISIS), ale také zhoršující se prostředí pro živnostníky nebo střet mezi oligarchy a demokracií dnes dominují nad neméně důležitými otázkami, jako jsou neudržitelnost sociální a zdravotní péče nebo úloha rodiny ve společnosti. Před šesti lety TOP 09 otevřela téma právního státu a rozpočtové odpovědnosti. Aniž bychom tato témata považovali za méně důležitá, cítíme potřebu diskutovat o nových výzvách a hrozbách,” říká předseda Programové rady TOP 09 Miroslav Kalousek.

Svoboda je křehká. A proto o ni musíme denně bojovat. Víc, než si myslíte.

TOP 09 zdůrazňuje, že právě svoboda by měla být tím, o co se politici snaží a za co bojují – zejména dnes, kdy lidé v Evropě cítí strach, a kdy situace svádí k nejjednodušším a nejpovrchnějším řešením. Svoboda obtížně roste, ale snadno umírá.

Kulturu tvoříme svým chováním. Víc, než si myslíte.

Alternativou k současnému vývoji je nabídnout a prosazovat důvěru ve vlastní síly a v prostředí, ve kterém je možné cítit se bezpečně – ne proto, že někdo něco slibuje, ale proto, že je to prostředí tradičně známé a ověřené historickými zkušenostmi,” zdůrazňuje materiál, o kterém delegáti debatovali. Chování nejen podle zákonů, ale i podle tradičních pravidel, kterým naši předkové říkali „občanské ctnosti,“ vytvoří prostředí, ve kterém je možno cítit se bezpečně, aniž by člověk rezignoval na své osobní svobody.

Bezpečnost bez svobody je nebezpečná. Víc, než si myslíte.

Najít rovnováhu mezi svobodou a bezpečnosti přitom může Česká republika jen stěží nalézt sama. Největší bezpečnostní hrozby přesahují jednotlivé  národní státy a řešení problémů proto musíme hledat v rámci EU.‎ Výjimkou není ani současná migrační krize, i té musí Evropa čelit jednotně‎.

Společná Evropa je společná odpovědnost. Svoboda a bezpečnost nejsou zadarmo.

Přestože naše bezpečnost není samozřejmostí, euroatlantická vazba je dnes zpochybňována neochotou většiny evropských zemí podílet se více na vlastní bezpečnosti. V České republice se dokonce jedná o diskreditaci a zpochybnění naší prozápadní orientace. V rychle se měnícím světě a s ohledem na bezpečnostní situaci v Evropě pro nás zůstává EU a NATO základním garantem bezpečnosti. Naše země má z tohoto vztahu výhody, ale měla by dodržovat i své závazky.

Evropu ohrožují strach a populismus. Víc, než si myslíte.

„Náš přístup k migraci musí být aktivní a solidární, ale i odpovědný s vědomím si hodnot, na kterých stojíme. Stejně jako my musí azylanti nejen dodržovat naše zákony, ale i respektovat člověka jako takového, být odpovědní za své činy, respektovat svobodu ostatních," zdůrazňuje TOP 09.‎

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 28. listopadu 2015