Zdravice Jána Figeľa delegátům 4. celostátního Sněmu TOP 09

28. 11. 2015

Vážený pane předsedo, milý Karle, vážené delegáti a delegátky,

upřímně vás zdravím do Prahy, kde jste se sešli na celostátním sněmu TOP 09. Velmi rád bych byl v těchto chvílích s vámi, bohužel blížící se parlamentní volby na Slovensku mi vkládají do programu stále více důležitých povinností. Věřte mi, volba je někdy mimořádně těžká. Dovolte mi, vážený pane předsedo, abych vám vyjádřil úctu a uznání za to, že jste v TOP 09 vyoral hlubokou brázdu a připravil tak půdu, na které bude moci strana dále sloužit společnému dobru v České republice i v Evropě. I jako bývalý ministr zahraničních věcí nebo senátor jste všeobecně vnímán jako státník otevřený dialogu, mezinárodní spolupráci, zvláště mezi sousedními státy. Vícekrát jste zastupoval EU při důležitých jednáních, například při ukrajinsko-ruské plynové krizi nebo při palestinsko-izraelském konfliktu v pásmu Gazy. Významně jste se angažoval při ukotvení České republiky v EU a současně jste občanem neúnavně připomínal, že to není tak, že máme nějaké vztahy s EU, ale my jsme její součástí.

Ve vašem politickém životě vždy na nejvyšších příčkách priorit byla autentická lidská práva a permanentní zápas proti totalitě. Při osobním setkání s vámi má člověk zážitek životního nadhledu a smyslu pro humor. Děkuji za konstruktivní spolupráci TOP 09 a KD H v rámci Evropské lidové strany. Přejeme si nejen pokračování této linie, ale i zvýšení intenzity naší spolupráce. Zvláště v tomto smyslu oceňuji opakované návštěvy Karla Schwarzenberga v Bratislavě. Dovolte, vážené delegátky a vážení delegáti, abych se ještě jednou obrátil na vás všechny a popřál vám šťastnou volbu při formování nového vedení TOP 09.

Laťku máte nastavenu vysoko, ale společnými silami dokážete zajistit obsahovou i hodnotovou kontinuitu. K tomu přeji úspěšnou volbu. Ještě jednou vás všechny upřímně zdravím a těším se na další společnou práci ve prospěch občanů našich zemí i společné Evropy. S úctou Jan Figeľ, předseda křesťanskodemokratického hnutí a místopředseda slovenského parlamentu.

Ján Figeľ, předseda strany KDH

TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram