Projev Pavla Bělobrádka na 4. celostátním Sněmu TOP 09

28. 11. 2015

Dobrý den, musím se držet textu kvůli zahraničním hostům.

Děkuji za pozvání, vážený pane předsedo, delegáti, delegátky, hosté.

Jsem velmi rád, že tady mohu být s vámi, vážím si toho. Chtěl bych poděkovat za naši vynikající spolupráci na půdě Evropského parlamentu. Náš společný klub funguje velmi dobře a dává nám daleko větší sílu, abychom výsledky voleb mohli aplikovat právě v rámci naší frakce v evropském parlamentu. Společně jako zástupci Evropské lidové strany jsme vyhráli evropské volby je unikátní v rámci celé Evropské unie. Můžeme tím být za vzor našim kolegům ze silnějších zemí. Dovolte, abych také vyjádřil určité pochopení a logiku pro to, že TOP 09 jako momentálně opoziční strana má povinnost nás kritizovat. To je v opřádku, od toho opozice je, bezpochyby se jednou ty role vymění, nebo budeme společně v opozici nebo možná i společně ve vládě. To uvidíme, život je pestrý. V politice nevíme dne ani hodiny. Co je dnes, může být zítra naopak. Neměnný má být respekt k názoru oponenta soupeře. Nejzásadnější je dodržování demokratických pravidel a zvyklostí. KDU-ČSL nikdy se nepodvolí tlaku, aby byla omezována práva opozice. Bylo by to nedemokratické. Když strana skončí v opozici, pozná, co dělala druhým. Demokracie je změna. Změna neznamená vždycky změnu k lepšímu. Chci vás v tomto směru ujistit, že KDU-ČSL plní dohody a svoje slovo. Ať už se jedná o slovo koaličním partnerům, tak i o dohody, které jsou v rámci Poslanecké sněmovny, neboť co nechceš, aby činili druzí Tobě, nedělej jim ani ty. Za třetí vás chci ujistit, že s vámi sdílíme starost o svobodu a demokracii, sdílíme imperativ, že za svobodu se musí znovu a znovu bojovat. Naše svoboda může být ovlivněna a ohrožena jak tlaky zevnitř, tak zvnějšku. Těmto tlakům musíme odolat společně a domnívám se, že v současné době rozdělení na pravici, levici, rozdělení na konzervativní a liberální, rozdělení v tomto smyslu politologickém pozbývá smyslu, protože čím dál tím více se budeme bavit na půdorysu, jestli skutečně chceme plnohodnotnou demokracii, jestli chceme parlamentní demokracii, jestli chceme liberální parlamentní demokracii, v tom spojenci být musíme. Poslední věc, o které vás chci ujistit, že nás také nebaví chaos v Poslanecké sněmovně a rádi budeme s TOP 09 spolupracovat na tom, abychom ve sněmovně dodrželi řád, aby byla předvídatelná, aby se dodržovaly dohody i parlamentní procedury.

Ještě jednou děkuji za spolupráci, jsme v mnohém spojenci a budeme. Chtěl bych vám jako demokratické straně popřát, která má svoje kořeny a hodnoty velmi podobné těm našim, abychom dokázali co nejvíce spolupracovat, ať už naše postavení ve sněmovně bude jakékoli.

Děkuji za pozornost a přeji zdar jednání.

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL

TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram