TOP 09 chce odpovědnou Evropu i lepší pohyb pracujících a studentů

TOP 09 na třetím celostátním sněmu schválila teze programu, který nabídne voličům ve volbách do evropského Parlamentu. Program Staví na dosavadní práci TOP 09 v rámci Evropské lidové strany a zdůrazňuje rozpočtovou odpovědnost, lepší pohyb studentů i pracujících, přípravu na přijetí eura a také zlepšení obrazu Česka v Evropské unii.

7. 12. 2013

Delegáti 3. celostátního sněmu schválili návrh programu TOP 09 pro volby do Evropského parlamentu v roce 2014. Konečný dokument zpracuje výkonný výbor do konce ledna 2014.

Rozsáhlý materiál se opírá o dlouhodobě prosazované priority TOP 09 i na národní úrovni a vychází zejména z toho, že chce strana působit aktivně v Evropské unii – nikoli vůči ní. TOP 09 chce zlepšit obraz Česka a nemít pověst potížisty.

TOP 09 jde do voleb do Evropského parlamentu s několika prioritami:

Rozpočtová odpovědnost

Chceme prosazovat úspory na platech evropských úředníků i poslanců Evropského parlamentu tak, jak jsme 
je prosadili v České republice v roce 2011. Úspory v těchto a dalších provozních výdajích by měly směřovat na potřebné investice.

Zdůrazňuje rozpočtovou odpovědnost a úsporný evropský rozpočet. Výdaje by měly být orientovány na zvyšování konkurenceschopnosti, vědu a výzkum. TOP 09 jednoznačně požaduje, aby se Česká republika připojila k tzv. fiskálnímu paktu. Bude také prosazovat přistoupení k Paktu euro plus.

Přijetí eura

Nezpochybňujeme náš závazek přistoupit k euru, podmiňovat přistoupení k euru referendem považujeme za jednu z forem zpochybnění tohoto závazku.

Přijetí eura chceme načasovat na okamžik, kdy na něj budeme připraveni a bude to pro nás výhodné.  Vstoupíme ve chvíli, kdy bude situace v eurozóně stabilizovaná,“ potvrdil 1. místopředseda Miroslav Kalousek.

Pohyb studentů i pracujících

Podporujeme volný pohyb osob i služeb. Nedostatečný pohyb studentů i pracujících občanů brzdí ekonomický rozvoj. V celé EU jsou milióny volných pracovních míst, a ta zůstávají přes vysokou nezaměstnanost neobsazena. Další problém vidíme ve zbytečné byrokracii v této oblasti.

Evropská komise blíže lidem

Jsme přesvědčeni, že čím blíže bude EU svým občanům, tím lépe. Proto považujeme za správné, aby občané již v době konání eurovoleb znali jména kandidátů na předsedu Evropské komise. Dopředu známý kandidát na předsedu EK by pak v případě zvolení získal silnější mandát než je ten současný, plně odvozený od dohody stran v EP a dohody mezi EP a národními vládami. Takto zvolený předseda Evropské komise by také byl pod větším drobnohledem i kontrolou občanů.

Martina Týblová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 7. 12. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme