Oliva: Nastavme jasná pravidla spolupráce

Kandidátský projev Jiřího Olivy na post v předsednictvu TOP 09

8. 12. 2013

Dámy a pánové,

já se budu snažit být velmi stručný, moje jméno už zde zaznělo, tak bych snad jenom doplnil, že občanským povoláním jsem lesní inženýr. Dělal jsem celý život v provozních funkcích v lesním hospodářství. Posledních deset let vyučuji na lesnické fakultě České zemědělské univerzity. Do TOP 09 jsem vstoupil v roce 2009, prošel jsem zde snad všechny funkce od píky. Předsedou regionální organizace počínaje, přes místopředsedu krajské organizace, byl jsem zvolen do Poslanecké sněmovny, kde jsem pracoval ve dvou výborech a poslední rok jsem pracoval ve funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny.

K tomu, co bych chtěl dělat v předsednictvu, bych řekl asi následující. Já bych sestoupil z těch makro politických výšin a rád bych se věnoval spíš vnitrostranickým problémům, o kterých si myslím, že je třeba zlepšit. Byla tady o nich řeč dokonce i v pozdravných vystoupeních a první, o kterém bych chtěl mluvit, je problém komunikace mezi vedením strany a především členskou základnou. Pan předseda tady ve svém úvodním projevu řekl, že jsme udělali na té cestě určité chyby. Já si myslím, že těch chyb mohla být polovina, pokud bychom mezi sebou řádně komunikovali, protože ty chyby se staly zejména při realizaci reforem. Všichni si určitě vzpomenete na příklady, kdy někteří naši odborně fundovaní členové zvedali varovně prst a požadovali určité úpravy a nakonec jejich hlas byl buď slabý, nebo nedolehl na místa, kam měl, nebo dokonce nechtěl být slyšen. A to si myslím, že pokud bychom odstranili, tak bychom tím odstranili i padesát procent chyb, které se staly. Ta to je jedna věc.

Ta druhá věc se týká určité systemizace vztahů strany TOP 09 k našemu partnerovi sdružení Starostů a nezávislých, už tady dnes o tom byla řeč. Pan předseda Gazdík rovněž v úvodním projevu řekl, že náš vztah připomíná manželství se všemi jeho klady a zápory. Já musím říct, že těch kladů je mnoho, práce v poslaneckém klubu byla perfektní a často jsem ani nevěděl kdo je členem TOP 09, kdo je členem STANu. Nicméně v regionech je ta situace jiná a zejména v době předvolební, v době volebních kampaní, se skutečně ta spolupráce mění podle sloganu, který mám za mými zády, ale v tom negativním slova smyslu, v bitvu o pozice. Navíc v bitvě, která nemá úplně jasná pravidla, pokud ty pravidla jsou, tak se nedodržují a používají se praktiky, které mají do spolupráce velmi daleko. Je to problém, o kterém všichni víme, a největším problémem by bylo jeho neřešení. Není ho možno určitě řešit dlouhodobě v uvozovkách nějakým „zásahem shůry“, protože ten je vždycky pro naše členy demotivující a dokonce už jsme registrovali i rezignaci na členství v TOP 09 právě z těchto důvodů. Ono je to zase jako s tím manželstvím, jestliže se problém neřeší systematicky ve své podstatě, řeší se silově, tak ve většině případů je důsledkem krize, ze které už není návratu. A to bychom jistě všichni nechtěli. Těch řešení je určitě celá řada, od nejužší spolupráce, přes členství v TOP 09, až po samostatnou cestu a spolupráci povolební. A já bych na půdě předsednictva chtěl pomoci tuto cestu hledat.

Děkuji Vám za pozornost a kandidaturu přijímám.

Jiří Oliva
kandidát do předsednictva TOP 09

V Praze 8. 12. 2013

Štítky
Osobnosti: Jiří Oliva
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme