Heger: Musíme nabídnout jasnou vizi, ne jen šetřit

Kandidátský projev Leoše Hegera na post místopředsedy

8. 12. 2013

Dámy a pánové,

včera jsem nevystoupil, protože  mé názory na zdravotnictví a zdravotně sociální sféru jsou dostatečně prezentované v našem aktuálním volebním programu. Dnes shrnu své obecné politické názory na budoucí profilaci TOP 09. Vše se samozřejmě točí okolo otázky, jak je možné získat zpět hlasy našich dřívějších pravicových a středových konzervativních voličů. Máme tlusté volební analýzy kde, kdo a koho volil, a dokonce jsme podobné technokratické analýzy měli již po dřívějších krajských volbách, ale tuto základní věc neřešíme.

Když jsme v  r. 2010 vstupovali do vlády, apeloval K. Schwarzenberg na vysokou míru odpovědnosti proto, že se mu nabídnutá šance jevila jako poslední možnost, jak spravovat zemi bez zázračných spasitelů zprava či zleva.

Uplynuly čtyři roky a lavina populismu se bohužel přiblížila. Jako TOP 09 jsme vstoupili na politickou scénu jako strana, která budila veliké naděje a tvrdě dodržela nepříjemné kroky, které bylo potřeba udělat ozdravení veřejných financí. Byli jsme přísní a ztratili jsme díky tomu třetinu voličů. Dostáli jsme ale svému závazku a dnes jsme zahájili novou cestu.

Jsem přesvědčen, že své voliče získáme zpět, pokud ukážeme, že umíme nejen šetřit, ale také nabídnout jasnou vizi. Tou vizí musí být nejen technické dosažení zdravých rozpočtů, ale budování ohleduplného, slušného a konstruktivního konzervatismu, který se v každém člověku snaží nalézt to pozitivní a dobré a toto dobré podporovat, ale pomáhat i opravdu slabým. To špatné, ufňukanost a pasivitu lidí nabízela levice, místo hrdosti a snahy postarat se svým vlastním přičiněním.

Není pravdou, že všichni lidé, kteří takovéto vizi rozumí a chápou odpovědnost za sociální soudržnost a pohodu v e společnosti volí levici. Řada z nich nás jako slibnou pravici dříve volili a dnes dali masivně hlasy novým uskupení. Neměli bychom je definitivně zavrhnout. Pokud vydržíme nějaký čas překovávat výzvy, na kterých se TOP 09 formovala a které jsou znovu před námi, nás budou volit zase.

Takto vidím náš návrat na politické výsluní a není to žádný ústup z našich pozic. Je to jen výzva k naplňování našich programových východisek z roku 2009. Tomuto naplňování bych jako místopředseda – budu-li zvolen – rád pomohl. Byl bych rád, kdybychom více než jen prezentacemi ve volebních kampaních dávali znovu důvěru zejména svými postoji, svoji pověstí, a svými výsledky občanům a potenciálním voličům jasně najevo, že jsme přes politickou bojovnost nerezignovali na ideje a vize svobodné, férové a tvůrčí společnosti.

Vážení přátelé a vážení delegáti,

nakonec ještě dodám jeden detail. Vidím dluh, týkající se nedořešených vztahů TOP09 a Starostů a Nezávislých v některých krajích. Mají-li dlouhodobě zůstat naše vztahy tak dobré, jaké byly na celostátní úrovni, je potřeba rozšířit programové diskuse a koordinovat více naše politické záměry na úrovni krajské a obecní. Jen tak si budeme moci pomáhat dlouhodobě, nerozdělovat se před lokálními volbami a vytvořit pevnější vazby i zde. Je to běh na delší trať, ale i o toto bych rád v případné místopředsednické roli usiloval.

Děkuji vám za pozornost, za vaše případné hlasy a přeji vám milý adventní čas.

Leoš Heger

V Praze 8. 12. 2013