Gazdík: Spojenectví TOP 09 a Starostů a nezávislých je smysluplné a nosné

Projev předsedy hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka na sněmu TOP 09

7. 12. 2013

Vážený pane předsedo, vážený pane místopředsedo, vážení členové předsednictva, milé delegátky, milí delegáti, vážené dámy, vážení pánové, milí přátelé,

dovolte, abych vás jménem Vašeho partnerského hnutí Starostové a nezávislí pozdravil u příležitosti třetího celostátního sněmu TOP 09 a popřál vám, aby tento důležitý, volební sněm vybral do vedení TOP 09 takové lidi, kteří ji budou schopni provést několika následujícími, zřejmě nelehkými roky.

Scházíme se krátce poté, co naše země prošla předčasnými volbami. TOP 09, která byla v Nečasově vládě nositelkou reforem, v nich doplatila na nepopularitu zaváděných reformních opatření i na trapnou etudu, která působení vlády předčasně ukončila. Přesto váš volební výsledek jednoznačně ukázal, že topka není projektem na jedno použití, jak nám mnozí kdysi předhazovali, a že má na naší politické scéně své nezastupitelné místo.

Jsem také přesvědčený, že uplynulé, byť nedokončené volební období ukázalo smysluplnost a nosnost spojenectví TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí. Naše partnerství má všechny klady i vady dobrého manželství, přičemž přednosti podle mého názoru zcela jasně převažují. Těší mě proto, že se nám v tomto roce podařilo najít způsob, jak na celostátní úrovni v naší spolupráci i nadále pokračovat.

Čeká nás další, zřejmě značně nestabilní funkční období Poslanecké sněmovny. Chtěl bych apelovat na to, abychom se nedopustili stejných chyb, kterých se v minulosti opozice dopouštěla. Abychom konstruktivní opozicí nebyli jen deklaratorně, ale skutečně a reálně. Abychom času v opozici využili k práci, která sice ne vždy přinese plody v podobě prosazení našich klíčových priorit, ale která může při trpělivé a věcné diskusi s politickými partnery pomoci alespoň zabránit tomu, aby naše země zcela změnila kurz a opustila ideu odpovědného přístupu k veřejným financím i zaměření na (po všech stránkách) udržitelnou budoucnost.

Máme všichni ještě v živé paměti, že kýžená korektní spolupráce s politickými oponenty na půdě parlamentu nezačala šťastně. Naši partneři nebyli schopní nebo ochotní dodržet některé dohody, které veřejně proklamovali. Prosím, nenechme se tím hned v začátku strhnout ke konfliktním krokům, které jsou podle mě pro TOP 09 a Starosty nedůstojné a politicky krátkozraké. Usilujme společně o to, abychom v nadcházejícím období reprezentovali stabilní, čitelnou a odpovědnou alternativu rodící se vládní koalici.

Ještě jednou přeji vašemu sněmu hodně zdaru a těším se na další inspirativní spolupráci. Děkuji Vám za pozornost.

Petr Gazdík
předseda hnutí Starostové a nezávislí