Daul: Historie dokazuje, že neexistují jednoduchá řešení

Zdravice Josepha Daula, předsedy Evropské lidové strany a její frakce v Evropském parlamentu

7. 12. 2013

Vážený Karle, vážení přátelé,

velmi lituji toho, že s vámi nemohu být dnes, v pro vaši stranu tak důležitý den. Vím, že se právě chystáte zvolit představitele vaší strany a diskutovat o budoucím směřování vaší strany. TOP 09 je členem Evropské lidové strany, která je středovopravicovou silou v Evropské unii. Za poslední 4 roky se vám podařilo dosáhnout řady úspěchů. Od svého založení se TOP 09 těšila velké podpory veřejnosti. Vaše strana vstoupila v roce 2010 do vlády a její úspěch stál na píli zástupců z TOP 09 a jejich odvedené práci. Díky vám získali čeští občané novou vizi středopravicové proevropské politiky. A byli jste také připraveni uskutečnit svůj program bohatý na reformy. V posledních volbách jste si pak dokázali zachovat důvěru svých voličů. Je to opravdová alternativa, kterou jste České republice nabídli.

V ledu 2013 jste si jako kandidáta na prezidenta vybrali velkého Evropana: Karla Schwarzenberga. Bohužel, Karel Schwarzenberg v druhém kole volby prohrál. Ale více než dva miliony českých občanů mu vyjádřilo svou důvěru a svoje přesvědčení, že důstojnost a respekt musí být základy politiky. Vážení přátelé, v současné době čelíte vzestupu několika nových politických stran, které slibují rychlá řešení a používají jednoduchých sloganů. Ale já vám potvrzuji, že nakupování médií a snaha přepsat minulost nejsou řešeními! Historie nám dokazuje, že řešení, která se zdála jednoduchá, nebyla nejefektivnější. Tedy do budoucna je vaším úkolem přesvědčit občany, že tradiční konzervativní přístup je tím nejlepším a že tvoří hradbu proti vratkým populistickým krokům.

V následujících evropských volbách v roce 2014 bude Evropská lidová strana obhajovat své priority. Doufáme, že zůstaneme nadále nejsilnější politickou silou v Evropském parlamentu. Vaši zástupci se připojí k parlamentní frakci ELS, budou mít tedy prostor vyjadřovat své názory na evropské úrovni a také nám pomohou nadále budovat jednotnou a prosperující Evropu. Volební výsledek z evropských voleb v ČR bude mít vliv na celkový výsledek voleb do EP. Ukáže, jestli občané zvolí tradici, odpovědnost a prosperitu, nebo spadnou do pasti populistických uskupení.

Vážená TOP 09, vážení delegáti, přeji vám, aby tento sněm byl dobrý!

Joseph Daul
předseda frakce Evropské lidové strany v Evropském parlamentu